Børn kan blive ofre for forfejlet ADHD-debat

Marie Milling

9 år siden

|

27/11/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Tal viser, at over fem procent af alle børn lider af ADHD.

Til sammenligning bliver lidt over 1,5 procent af danske børn behandlet for lidelsen i dag.

Alligevel høres ofte argumenter for, at mange børn bliver fejldiagnosticeret med ADHD; de er måske i virkeligheden bare “vilde drenge”, lyder forklaringer blandt andet.

Læs også: Sundhedsplejerske: Derfor er skidt og snavs sundt for dit barn

Risikoen er dermed, at diagnosen bliver set ned på, og man derfor ikke tager de børn, som har det, alvorligt, siger Søren Dalgaard, som er forsker og speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri og har mange års erfaring med ADHD-behandling.

En anden ting, han frygter, er, at der er børn, som kunne have gavn af hjælpen, men som ikke får den.

- Jeg synes, at debatten er stærkt polariseret, og jeg kunne godt ønske, at man fik et mere nuanceret billede frem, siger han til Dagens.dk. 

I Danmark er der god udredning
I USA ligger tallet for børn, som er diagnosticeret med ADHD, en del højere end herhjemme, for dér kan børn ikke modtage hjælp fra staten, hvis de ikke har en diagnose.

Forskellen er, at man i Danmark ikke behøver en diagnose for at modtage hjælp. Her vurderer man, om barnet har en funktionsnedsættelse.

Desuden forklarer Søren Dalsgaard, at man er bedre til at udrede børn for ADHD herhjemme.

Læs også: Deres søn har dødelig lungesygdom: 'Det er underligt at forestille sig at miste et barn'

I Danmark skal det være en børn og ungdomspsykiater, som stiller diagnosen, hvor det i USA godt kan være en almindelig praktiserende læge.

Billedet fra USA kan have været med til at udbrede forestillingen om, at for mange børn bliver diagnosticeret med ADHD i Danmark, siger Dalsgaard.

Skriv gerne til Dagens.dk på redaktion@dagens.dk, hvis du har oplevet at dit barns diagnose ikke bliver taget alvorligt.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: