Når musearmen gør ondt, migrænen plager eller nattesøvnen svigter, så vælger et stigende antal danskere at gå til en alternativ behandler.
Hvert femte har inden for de seneste to år søgt hjælp hos en healer, kinesiolog, akupunktør eller anden alternativ behandler, viser en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Og det er ikke småpenge, som patienterne betaler, når de rejser sig fra briksen.
Et behandlingsforløb koster typisk mellem 1000 og 4000 kroner. Beløb, som langt de fleste accepterer uden at undersøge, om de kunne få behandlingen billigere et andet sted.
- Det kan undre, at forbrugerne betaler nærmest helt uden at forholde sig til prisen, siger Hanne Kristensen, vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Mere præcist viser undersøgelsen, at kun 13 procent undersøger, om de kan få behandlingen billigere et andet sted.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opfordrer forbrugerne til at være mere kritiske og for eksempel få behandleren til at give en vurdering af, hvor mange behandlinger der skal til, før skavankerne letter.
- Spørg også om der kommer andre udgifter undervejs, for eksempel til naturmedicin, siger Hanne Kristensen.
Undersøgelsen viser også, at kun omkring hver sjette spørger til andre forhold, for eksempel behandlerens uddannelse.
Det overrasker ikke Lasse Skovgaard, ph.d.-studerende og ekstern lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
Han forsker i patientadfærd og siger til Ritzau, at patienter, der bruger alternativ behandling, sjældent hverken er optaget af pris eller uddannelse.
- Det bruges ofte som supplement til den konventionelle behandling. De fleste er bevidste om, at der ikke findes den store dokumentation for mange af behandlingerne, og derfor træffer de deres valg ud fra andres erfaringer, siger Lasse Skovgaard.
Han mener, at det store problem for forbrugerne er, at der generelt mangler viden om, hvilke behandlinger, der virker på hvem.
/ritzau/