Advarsel mod virus-epidemi: Forældre bør kende disse symptomer

Emil Ryttergaard

394 uger siden

|

02/05/2017
Sundhed
Foto: privat foto
Foto: privat foto
Forældre bør holde et skarpt øje med symptomerne på denne smitsomme sygdom, som særligt børnehavebørn og skolebørn rammes af.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er mange sygdomme, som børn kan pådrages sig, mens de går i børnehave eller skole.

Selvom børn i en tidlig alder kan vaccineres mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, der er blandt de mere alvorlige smitsomme sygdomme, så findes der også en anden og ligeså smittefarlig sygdom, som mange forældre overser.

En af de mest almindelige smitsomme sygdomme har det mundrette navn mund-, fod- og håndsygdom, og særligt børn i op til syvårs alderen bliver smittet i børneinstitutioner, men også ældre mennesker kan smitte hinanden på for eksempel plejehjem.

Sygdommen er en virusinfektion, der dannes i kroppens lymfesystem, og som smitter via kroppens væsker såsom snot, afføring eller spyt. 

Er man først blevet smittet, så går der typisk mellem to til syv dage efter smitten bryder sygdommen ud, og ses typisk som små blærer på foder, i munden eller på hænderne. Desuden kan børnene føle sig syge, have dårlig appetit og ondt i halsen

Det skyldes, at sygdommen danner små blærer i svælget og kan ses på den bagerste del af tungen. 

Foto: privat foto

Foto: privat foto

Der er ingen behandling mod virusinfektionen, der går væk af sig selv efter en uges tid, og for børn, der i visse tilfælde for mild feber som følge af infektionen, så bør denne gå væk efter 2-4 dage. Ved smerter og feber kan man bruge panodil eller kolde eller lunke drikke for at afhjælpe gerne i munden og svælget. 

Ligesom røde hunde, så danner sygdommen antistoffer i kroppen, efter at man har været smittet, hvilket gør, at man ikke kan få sygdommen igen resten af sit liv. 

Foto: privat foto

Foto: privat foto

Foto: privat foto

Man skal dog være opmærksom på, at når først barnet har taget virussen med hjem, så kan hele familien blive smittet. 

Derudover er der ingen fare forbundet med sygdommen, og vil man helt undgå den, så skal man være ekstra grundig med håndsæben efter bleskift eller anden kontakt med børns kropsvæsker.

Det er svært at sætte tal på præcis hvor mange børn, der årligt rammes af virusinfektionen i Danmark, da sygdommen sjældent registreres hos lægen. Men ifølge Netdoktor.dk er sygdommen blandt de seks mest hyppigt forekommende børneinfektioner herhjemme.

Grædefærdig far kan næsten ikke klare synet af sin nyfødte datter: Nu spreder billedet sig med lynets hast