Advarsel: Flere danskere smittes med farlig sygdom i badet

Emil Ryttergaard

376 uger siden

|

02/10/2017
Sundhed
Flere danskere end nogensinde dør af Legionærsygdom. Foto: Shutterstock
Flere danskere end nogensinde dør af Legionærsygdom. Foto: Shutterstock
Danskere bliver i langt højere grad smittet med den livsfarlige bakteriesygdom Legionella end tidligere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ikke til at se det med det blotte øje, men brusebadet om morgenen kan gemme på en ubehagelig overraskelse. 

For i det varme vand i bruseren kan den farlige bakterie legionella pneumophila nemlig gemme sig, og sygdommen legionella, også kaldet legionærsygdom, har ramt flere danskere i år end nogensinde, skriver TV2.

Det er en opgørelse fra Statens Serum Institut, der viser, at 136 danskere i årets første ni måneder af 2017 blev smittet med den farlige bakterie.

Det en stigning fra tidligere år. 75 personer blev smittet i 2000, mens 98 blev smittet i 2010.

Der er desuden væsentligt flere, der bliver smittet med den livsfarlige sygdom i Danmark, i forhold til i vores nabolande. I Sverige er der eksempelvis blevet registeret halvt så mange tilfælde i samme periode som herhjemme.

Legionærsygdom viser sig i form af en svær lungebetændelse, og den særlige bakterie dannes i opvarmet ferskvand, såsom varmtvandsbeholdere, vandforstøvere i supermarkedet og eller i aircondition-anlæg. 

Bliver man ramt af bakterien, så følger der en influenza-lignende tilstand, hvor man lider af høj feber, træthed, brystsmerter, diarre og hoste. 

Sygdommen kan være svær at spotte, og læger får oftest først mistanke til sygdommen, hvis en patient med lungebetændelse ikke bedres som følge af penicillinbehandling, og i det tilfælde skal sygdommen behandles med antibiotika.  

Legionlla-bakterien kan være meget alvorlig, og cirka hver tiende patient, der rammes af sygdommen, dør. Derfor følger Statens Serum Institut udviklingen af smittetilfælde tæt. 

Der er dog selv noget man kan gøre, for at undgå at risikere sygdommen. 

- Brugsvandet i danskernes hjem skal være mindst 50 grader varmt, der hvor det tappes ved enten vandhanen eller ved brusehovedet. Er det tilfældet, vil bakterien ikke kunne overleve.

- Sørg for at lade vandet løbe lidt inden brusebadet, så det varme vand er skyllet igennem, lyder rådet fra Tyra Grove Krause, der er overlæge, ph.d. og afdelingschef ved Statens Serum Institut til TV2. 

5 ting du aldrig må gøre under bruseren