Advarsel: Flåter med farligt virus fundet på Sjælland

Ann Katrine Warren

|

17/05/2013

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Bliver du bidt af en skovflåt på Sjælland, så er der risiko for, at du bliver smittet med centraleuropæisk hjernebetændelse også kaldet TBE. Virusset, som ellers kun har været fundet hos flåter på Bornholm, har nu bredt til til Sjælland. Det skriver Videnskab.dk.

Det er Statens Serums Institut, som har undersøgt de små sjællandske skovkryb for TBE-virussen og konstateret, at flåterne her nu også kan smitte os med hjernebetændelse. 

Tilbage i 2009 blev forskerne opmærksomme på problemet, da en bevidstløs skovarbejder ved Tokkekøb Hegn blev indlagt med høj feber og lammelser.

Lægerne anede ikke, hvad manden fejlede, og først da man kom i tanke om, at en pædagog fra en nærliggende skovbørnehave havde haft et ligende sygdomsforløb. faldt mistanken på flåterne.

Da det stod klart, at begge personer var blevet bidt af flåter og var blevet smittet med centraleuropæisk hjernebetændelse, besluttede man derfor at undersøge sagen nærmere.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebbok - altid gratis nyheder

Som udgangspunkt skal man ikke være bange for at blive bidt af en skovflåt, men det er heller ikke ufarlig. Det er meget lav risiko for at blive smittet, med mindre man går ud i vegitationen, fortæller Per Moestrup Jensen til Dagens.dk.

Han er lektor ved Institut for Økologi og Landbrud og ekspert i flåter og ved derfor også hvordan man bedst undgår de små blodsugende kryb.

- Man skal holde sig til grusstier og rigtige vej, så er flåterne ikke noget problem. De lever i de lange græsstrå og i den våde vegitation, så skal man uden for de etablerede stier, så vil jeg anbefale gummistøvler eller at man stopper bukserne ned i strømperne. Hvis flåterne ikke kommer ind til din hud, så er der nemlig stor sandsynlighed for de hopper af igen, lyder det fra Per Moestrup Jensen.

Ifølge eksperten så findes flåterne med TBE-virussen i isolerede pletter, men de rykker sig også, og derfor kan man ikke præcist sige, hvor risikoen for at blive smittet er størst.

- Men nogle undersøgelser af skovarbejdere har vist at det mindsker sandsynligheden for at blive bidt, hvis man har spist en del hvidløg, oplyser han.  

Det er muligt at blive vaccineret mod TBE, men ifølge Sundhedsstyrelsen så er det kun folk, som ofte færdes i skov og krat uden for stierne, som bør overveje et lille stik for at beskytte sig mod sygdommen.