Har man Borderline, udviser man som regel en adfærd og oplevelsesmåde, som afviger fra den gængse og forventede i samfundet. Det sociale samværd præges let kaos, man er usikker på, hvem man selv er og handler derfor ofte impulsivt.
Ifølge undersøgelser foretaget af Sundhedsstyrelsen har 1,6 procent af den danske befolkning borderline. Det præcise tal for hvor mange der rent faktisk lider af diagnosen vides dog ikke.
Med faglige termer betegnes forstyrrelsen Emotionelt Ustabil Personlighedsforstyrrelse af Borderlinetypen.
Ifølge Borderlinenetværket, der er et netværk for alle som har Borderline tæt ind på livet, er der en god grund til, at personlighedsforstyrrelsen i talemunde blot benævnes Borderline:
- Dét at have Borderline føles afgjort som at leve på grænsen. Grænsen mellem liv og død, oplyser borderlinenetværket.
Vi har her samlet 6 typiske tegn på lidelsen:
6 Borderline symptomer
Nedenfor er der 6 Borderline symptomer. Husk altid at kontakte din læge eller en psykolog, hvis du tror du har en Borderline personlighedsforstyrrelse.
1. Manglende identitet:
En usikker selvopfattelse er det nok mest hyppige tegn på Borderline. Symptomer på manglende identitet er blandt andet usikkerhed om egne mål og præferencer samt ekstrem sårbarhed over for kritik.
2. Rodløshed:
Fornemmelsen af ikke at høre hjemme nogen steder, eller at føle sig tom inden i, er tillige hyppig blandt borderlinere. Lider du af rodløshed, vil dine forhold til andre højst sandsynligt være intense og ustabile.
3. Impulsivitet:
Er du den impulsive type, der har store problemer med at kontrollere dine impulser og følelser, kan din enorme lyst til at være impulsiv skyldes, at du tumler med borderline.
4. Selvskadende adfærd:
Et synligt tegn på at du eller andre lider af borderline, er selvskadende og destruktiv adfærd. Der findes mange måder at være selvskadende på, hvoraf langt de fleste kan ses på kroppen.
5. Svingende humør:
Et ustabilt humør og pludselige vredesudbrud, er typiske tegn på, at du lider af Borderline. Vredesudbrudende tenderer oftest til at være ekstremt voldsomme sammenholdt med det, der udløste vreden. Agressiv adfærd forekommer tillige hyppigt blandt borderlinere.
6. Bange for at være alene:
Følelsen af konstant at være forladt og svigtet er tegn, som af mange ikke får alarmklokkerne til at ringe, hvilket det bestemt burde. Kan du ikke lide at være alene, da det udløser en følelse af svigt, er dette nemlig et udbredt tegn på personlighedsforstyrrelsen.
Diagnosen stilles som regel først, når flere eller samtlige af ovenstående tegn kan ses ved patienten.
Der er forskellige årsager til at nogle mennesker udvikler personlighedsforstyrrelsen. Både biologiske, sociale og psykiske faktorer spiller ind.
Anvendte kilder er Borderline Netværket og Psykiatrifonden.
Læs også: 6 ildevarslende tegn på mavekræft, som kan være svære at opdage