Som ny forælder er man tit opmærksom på, om man kan give sine egne dårlige gener videre til sit barn.
Hvis man har historie for blodpropper eller hjertesygdomme i sin familie, så vil man så vidt muligt sikre sig, at ens barn ikke også får det.
Men faktisk findes der en arvelig lidelse, som tusindvis af danskere har fået af deres forældre, uden at de måske selv er klar over det.
Lidelsen kaldes familiær hyperkolesterolæmi, der er en arvelig lidelse, der giver forhøjet kolesterol i blodet, og den arvelige sygdom kan skjule sig for tusindvis af danskere, skriver det lægevidenskabelige tidsskrift Propatienter.
I modsætning til andre årsager til et forhøjet kolesteroltal, der oftest ses ved overvægt eller en fed og usund kost, så lidelsen kendetegnet ved at gå i arv fra en af forældrene, der også bærer den genfejl, der forårsager lidelsen. Og det kan op mod 24.000 danskere, vurderer eksperter ifølge tidsskriftet.
Og et forhøjet kolesterol i blodet kan i den grad være farligt, da lidelsen kan føre til åreforkalkninger og siden blodpropper eller andre farlige hjerte-kar sygdomme.
- Vi er ganske enkelt for dårlige til at opspore og behandle familiær forhøjet kolesterol i Danmark. I Holland og Norge, lande som vi ofte sammenligner os med, er de et godt stykke længere fremme end os.
- I de to lande har det nemlig længe været en politisk prioritet at sikre, at langt de fleste tilfælde bliver opdaget i barndommen eller tidligst muligt, siger Børge Nordestgaard, der er klinisk professor ved det Sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet og overlæge på Herlev Hospital.
Men der er faktisk gode behandlingsmuligheder mod den farlige lidelse, der kan afsløres ved en simpel blodprøve. Alligevel ærgrer overlæge Børge Nordestgaard sig over, at flere patienter ikke bliver opdaget i tide, fordi at politikere ikke sætter penge af til tidlige blodprøver, der vil afsløre sygdommen.
- Vi har igennem mange årtier kendt sygdommen, og vi ved nøjagtigt, hvordan den skal forebygges og behandles. At sikre, at de patienter, der går rundt med uopdaget familiær forhøjet kolesterol, bliver opsporet og kommer i behandling er en lavthængende frugt at plukke – men alligevel er det altså ikke en politisk prioritet. Det ærgrer mig naturligvis, siger Børge Nordestgaard.
Det anslåes, at en ud af 200 danskere lider af den arvelige lidelse, hvilket svarer til under én procent af den danske befolkning. Alligevel står gruppen af patienter for mere end fem procent af alle hjertedødsfald.
Læger advarer kvinder mod trend: Stop med at rense jeres tissekoner med agurk