Men hvor meget ved du egentlig om myggestikkene? Er de farlige? Kan du blive stukket om vinteren? Og hvor længe klør et myggestik?
Og vigtigst af alt: Hvordan forebygger og behandler du myggestik mest effektivt?
I denne artikel har vi samarbejdet med Australian Bodycare og samlet 11 facts og gode råd om myggestik. På den måde kan du sætte dig ind i fjendens tankegang og taktik, og du vil være bedre rustet til at klare dig igennem de lune sommeraftener fremover.
1. Hvorfor klør myggestik?
Den primære grund til, at vi alle hader myggestik, er den irriterende kløe. Men hvorfor klør de små rødlige prikker egentlig? Basalt set skyldes det, at myggen sprøjter et spytlignende stof ind gennem huden, når den stikker dig. Det er ikke gift, og du bør som udgangspunkt derfor heller ikke spilde tid på at forsøge at suge det ud igen. Stoffet sikrer blot, at blodet ikke størkner, og dermed kan myggen nemmere suge blodet ud. Din krop vil reagere på stoffet i form af en slags betændelsestilstand, som så resultere i kløen.
2. Hvordan behandler jeg myggestik?
Ligesom de fleste andre er du nok rimelig nysgerrig efter at vide, hvordan du så behandler dine myggestik, når først de små terrorister har angrebet dine sommervarme lemmer. Der findes et utal af gamle husråd med alt fra eddike til bananskræller. Ingen af de gamle husråd er dog videnskabeligt bevist, om end du måske kan få gavn af at prøve nogle af dem på dig selv. Til gengæld findes der en række naturlige produkter, som går ind og dels forebygger mod myggestik og dels dulmer kløe, når du bliver stukket. Tea Tree Oil er en af de ingredienser, som virker effektivt og lindrer irritationerne, og det kommer både i olieform og som spot stick.
3. Hvordan forebygger jeg myggestik?
Det er vigtigt at behandle, hvis du først er blevet overfaldet af en bunke blodsugende myg. Men du kan faktisk gøre dit for, at myggene aldrig når at stikke dig til at begynde med. Som udgangspunkt er myggene mest tiltrukket af varme og fugtige områder. Sørg derfor for at holde dig fra områder med søer og lignende – især på de varme sommeraftener. Dernæst kan du give dig selv en ekstra omgang panser ved at iføre dig lange bukser og en bluse med lange ærmer, når de første aftentimer begynder at hilse på.
4. Hvordan ser myggestik ud?
De fleste af os har en rimelig god fornemmelse af, hvordan myggestik både føles og ser ud. Men der kan alligevel forekomme forvekslinger, særligt om sommeren hvor mange andre insekter også kan smutte forbi til et bid eller et stik. Selve myggestikket er et minimalt prik i huden, som dog vokser sig større til en rødlig plamage efterfølgende. Myggestikket hæver oftest, og hvis du klør i det kan det se hvidligt ud og i værste fald bliver til rifter og sår.
5. Hvem får oftest myggestik?
En gammel myte lyder: Myg søger helst bestemte blodtyper. Forskning har afvist denne påstand, og din blodtype har dermed ikke det mindste at gøre med, hvorvidt du forvandler dig til en omvandrende myggemagnet om sommeren eller ej. Til gengæld kan myg finde på at blive tiltrukket af andre faktorer såsom lugte og duftstoffer på din hud. Sved er blandt de lugte, som tiltrækker myg. Dermed kan det også være en fornuftig idé at tage det roligt og ikke tonse for meget rundt ud på aftenen, hvis du har mistanke om en nærtstående myggebelejring.
6. Hvor længe klør myggestik?
Som udgangspunkt klør et myggestik typisk i et par dage, før det går over igen. I enkelte tilfælde kan du opleve, at myggestikkene klør i flere uger. I så fald er der dog oftest tale om fremmede og mere aggressive myggearter, som du kan støde på, hvis du er på ferie i udlandet. De almindelige myg, vi kender herhjemme i Danmark, vil stort set altid kun give stik, som klør i få dage.
7. Hvorfor bliver myggestik varme?
Du kan ofte opleve en tendens til, at dine myggestik pludselig føles varmere end resten af huden. Dette skyldes, at selve stikket får din krop til at reagere med en slags betændelsestilstand i huden. Det er denne tilstand, som resulterer i en opvarmning, og altså ikke myggestikket i sig selv.
8. Kan jeg blive syg af myggestik?
Normalvis vil du ikke opleve sygdomslignende symptomer i forbindelse med myggestik. Du slipper som regel med kløen, rødme, lidt hævelse og eventuel varme. Der kan dog ske en allergisk reaktion, hvis du er uheldig, og i så fald kan du opleve ubehag og kvalme. Bliver det meget slemt, bør du kontakte din læge.
9. Kan jeg få myggestik om vinteren?
Selvom sommeren og sensommeren er højsæson for myggeangreb, så kan du faktisk godt blive udsat for attentater om vinteren. De såkaldte husmyg og kældermyg overvintrer nemlig indendørs og er dermed fit for fight, hvad enten der står spareribs og pastasalat eller flæskesteg og risalamande på bordet. Hvis du bliver stukket af en myg om vinteren, skal du ikke være bekymret – det resulterer blot i samme kløen og hævelse, som du er vant til fra sommermyggene.
10. Kan jeg være allergisk over for myggestik?
I meget få tilfælde kan du være uheldig at være en af de personer, som er decideret allergisk over for myggestik. Det er dog sjældent, og i de fleste andre tilfælde vil du blot opleve allergiske reaktioner i den enkelte situation. Hvis din krop reagerer allergisk, så vil det oftest skyldes rigtig mange myggestik på én gang, samt hvis disse stik er ekstra voldsomme.
11. Må jeg prikke hul på et myggestik?
Noget af det mest tillokkende, når man er ramt er myggestik, er naturligvis at klø igen og dermed prikke hul på myggestikket. Dette er dog en dum idé, da du dels ikke behøver at prikke hul, fordi der ikke er nogen gift eller andet, som skal ud, og dels fordi det kan resultere i betændelse. Det bedste du kan gøre er at holde lapperne for dig selv, selvom det kan være svært. Så går irritationerne fra myggestikket hurtigere over, og du slipper for eventuelle grimme rifter og sår.