10 ting, der har ændret sig radikalt ved fødsler de seneste 25 år

Alexander Klemp

10 år siden

|

12/01/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sådan fortæller Vores Børn.

Mange ting har ændret sig i den måde, hvorpå kvinder bringer børn til verden i dag. Herunder kan du læse 10 facts om fødsler, som du måske ikke lige kendte.

1. Skanning
I 1989 tilbød få hospitaler alle gravide at blive skannet - de fleste dog kun, hvis der var særlig bekymring. Fra 2004 blev alle gravide tilbudt skanninger i uge 11/12 og uge 18/20.

2. Tvillinger
Flere kvinder blev kunstigt gravide i 90'erne, og derfor steg antallet af tvillinge- og trillingefødsler. I 1989 var 1,2 procent af alle fødsler ‘flerfoldsfødsler’, mens tallet i 2010 var 8 procent.

3. Epiduralblokade
Denne blev først for alvor kendt, da prinsesse Alexandra fik den i 1999. For 25 år siden brugte man mest massage, morfin og lattergas som lindring. Fra år 2000 steg antallet af kvinder, som fik epidural, fra hver 20. til hver fjerde.

4. Klip
For 20 år siden var det almindelige at klippe en fødende kvinde i mellemkødet - nærmest som en selvfølge, hvis baby fx skulle tages med sugekop. 

5. Kejsersnit
i 1989 var det ikke normalt, at raske kvinder fik kejsersnit. Dengang fik 12,7% af kvinderne kejsersnit. I dag er det 21,2%, men det hænger også sammen med, at kvinder nu får kejsersnit efter eget ønske.

6. Sædefødsler
Antallet af babyer, som fødes med numsen først, er faldet drastisk de seneste 20 år. Næsten alle får i dag tilbudt kejsersnit, hvis den lille ligger i underkropsstilling. Det betyder også, at mange jordemødre ikke får erfaring med de akutte sædefødsler, og derfor må tilkalde “de gamle” jordemødre.

7. Klip navlestrengen
For 20 år siden var der ingen fædre, som klippede navlestrengen. Det klarede sundshedspersonalet.

8. Mobil på fødegangen
I 1989 rullede man en mønttelefon ind på fødestuen, så de nye forældre kunne overbringe nyheden. I dag må jordemoderen af og til bede far om at ligge telefonen væk, og fokusere på moderen og barnet.

9. Amning
I 1989 fik babyen både sukkervand, narresut og modermælkserstatning, hvis han eller hun var meget uroligt. Det var først i 90’erne at man fik ny viden om sutteteknik, og der kom fokus på, hvor vigtigt det er få amningen i gang lige efter fødslen.

10. Hospitalet
For 20 år siden blev man normalt på hospitalet i op til fem dage efter en fødsel uden komplikationer. Mor så selv efter barnet om dagen, men det var helt okay at sætte den lille ud på gangen til sygeplejerskerne om natten, så man kunne få noget søvn.