Ifølge tal fra Diabetes Foreningen har intet mindre end 320.545 danskere diabetes, hvilket svarer til 1 ud af 18 danskere.
Der findes dog også rigtig mange, som ikke aner, at de faktisk har - eller er på vej til at udvikle - diabetes, og det kan vise sig at være farlig. Omkring 60.000 danskere aner nemlig ikke, at de går rundt med type 2-diabetes, mens 300.000 danskere vurderes at have forstadie til diabetes (prædiabetes).
Diabetes symptomer: Foto: Shutterstock
Når man har diabetes - også kaldet sukkersyge - er ens sukkerindhold i blodet øget ud over det normale. Dette skyldes enten at bugspytkirtlen ikke producerer tilstrækkeligt af hormonet insulin, eller at kroppens celler ikke responderer på det producerede insulin.
Tre syper diabetes
Der findes tre typer diabetes, hvorfra diabetes 1 og diabetes 2 er de mest udbredte.
- Type 1-diabetes: Skyldes at kroppen ikke producerer nok insulin. Det kræver injektioner af insulin eller anvendelse af en insulin pumpe.
- Type 2-diabetes: Skyldes insulinresistens hvilket vil sige, at kroppens celler ikke kan udnytte insulin.
- Gestationel diabetes. Denne type diabetes opstår når gravide kvinder uden tidligere sukkersyge udvikler for højt blodsukker. Kan være forgænger til udvikling af type 2-diabetes.
6 tegn du ikke må ignorere:
Type 2 Diabetes er den mest udbredte af de tre og udgør ca. 80 procent af det samlede antal diabetikere. Sygdommen kan ramme både børn og voksne, tykke og tynde og hele 290.000 danskere har fået diagnostiseret typen 2-diabetes.
Type 2 diabetes
Er man klar over, at man lider af diabetes 2, er man langt bedre stillet end de mange danskere, der har type 2-diabetes uden at vide det. Det skyldes, at man med den rette behandling kan passe godt på sit helbred og undgå følgesygdomme. Det gøres primært ved at holde sit blodsukker så tæt på normalt som muligt.
Diabetes symptomer: Foto: Shutterstock
Er man én af de cirka 60.000 danskere, der ikke ved, at man lider af type 2-diabetes, så kan det af gode grunde være svært at handle i tide, inden sygdommen bliver diagnosticeret.
Ofte bliver den kun opdaget ved en tilfældighed, fordi man har opsøgt sin lægen med et symptom, der senere viser sig at være en komplikation til diabetes, der har udviklet sig til type 2.
Diabetes symptomer
Disse symptomer opstår, når ens blodsukker stiger, og derfor bør man være opmærksom på følgende klassiske symptomer på diabetes 2:
- Træthed
- Kvalme
- Føleforstyrrelser
- Tørst
- Hyppig vandladning
- Kløe - især i skridtet
- Synsforstyrrelser
- Infektion i hud og slimhinder
- Vanskelig heling af sår
- Utilsigtet vægttab
Er du i risikozonen?
Samtidig findes der også en række tegn på, at man kan være risikozonen for at udvikle diabetes.
Seks tegn på, at man er i risikozonen for at udvikle diabetes
- En BMI over 25
- Diagnosticeret diabetes under graviditet
- Et taljemål på mere end 88 centimeter
- Diabetikere i den nærmeste familie (arvelighed)
- Mangle på motion
- Forhøjet blodtryk