Skal eller skal ikke. Skal.
Sådan ender det typisk, når du er ved at tømme indkøbsposerne og vurdere, om madvarerne skal i køleskabet eller ej.
Men i flere tilfælde kan du med fordel gå uden om køleskabet og i stedet opbevare din mad i skabe og skuffer. Overraskende mange madvarer tager nemlig skade af de lave temperaturer.
Læs også: Din trykkoger kan slå dig ihjel
Det amerikanske sparesite Dailysavings har lavet en liste med madvarer, der ikke skal på køl.
1. Kartofler. Når kartofler bliver for kolde, bliver stivelsen i kartofler til sukker, hvilket giver en kedelig smag. De skal hellere være i en papirspose i en mørk skuffe eller et skab.
2. Honning. Den lækre masse bliver til krystalliseret klister på køl. Det skal hellere opbevares ved stuetemperatur uden direkte sollys.
3. Tomater. De røde grøntsager mister smag og bliver grødet. Stil dem hellere frem på bordet.
4. Æbler. Ligesom tomater mister æbler smag og struktur.
5. Løg. I køleskabet bliver løg bløde og afgiver duft på andre madvarer. Ligesom kartofler skal løg opbevares i en papirspose et mørkt sted.
6. Bær. Friske bær har en kort levetid, så det er bare med at gnaske løs de første to dage, i stedet for at stille dem på køl.
7. Ketchup. Du tror det er løgn, men selv efter, ketchup er åbnet, skal det ikke på køl. Det skyldes mængden af eddike og konserveringsmidler.
8. Peberfrugter og chili. Uanset farve har peberfrugter og chili det bedst i en papirspose i en skuffe.
9. Brød. Kulden udtørrer brødet hurtigere. Put det hellere i en brødkasse og hold det frisk længere.
10. Melon. Er melonen urørt skal den ikke i køleren, for så bliver den melet. Men hvis der er rester tilbage, så put dem gerne på køl.
Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: