Læge: Vi indlægger børn, der har drukket energidrikke

admin

|

16/12/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De har navne som Red Bull, Cult, Monster og Burn. Dåserne står på sodavandshylderne i supermarkeder og kiosker og lokker med deres stærke farver.

Energidrikke er populære som aldrig før blandt børn og unge. Siden 2009 er salget næsten tredoblet fra knap fire millioner liter til godt 11 millioner liter i 2013.

Men det er ikke uden omkostninger, og det mærker Giftlinjen på Bispebjerg Hospital.

Her får rådgiverne hyppigt opkald fra børn og unge, der er både forskrækkede og bekymrede over bivirkningerne.

- De mærker, at deres hænder ryster, og at hjertet slår hurtigt. Hvis du kun vejer 50 kilo, kan en enkelt energidrik føre til, at du bliver dårlig, siger linjens afsnitsansvarlige læge Gesche Jürgens til Ritzau.

- Vi hører om elever på lejrskole, der får syv-otte energidrikke, og det er altså meget for et barn.

I de fleste tilfælde vurderer rådgiverne, at symptomerne er forbigående, men det er ikke usædvanligt, at det kan være nødvendigt med en indlæggelse.

- Hvis de fortæller, at deres hjerte slår uregelmæssigt, indlægger vi dem, så de kan blive overvåget, og i værste tilfælde giver vi dem beroligende medicin, siger Gesche Jürgens.

I efteråret opfordrede verdenssundhedsorganisationen WHO til et forbud mod salget på linje med aldersgrænserne for salg af alkohol.

Men Gesche Jürgens så hellere mere oplysning.

- Skriv med store bogstaver "dette er en læskedrik med koffein svarende til så og så mange kopper kaffe". Og så ville det være fornuftigt, hvis supermarkederne rykkede dem væk fra hylden med sodavand, siger hun.

Det er en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, der igen har sat gang i debatten om energidrikke.

Den viser, at hvert femte barn i alderen fra 10 til 14 år, der indtager energidrikke, får for meget koffein.

Medregnes koffeinindtag fra eksempelvis cola og chokolade, er det hvert andet barn og mere end hver tredje unge "energidrikker", der overskrider de anbefalede mængder.

/ritzau/