Professor giver Joachim B. Olsen ret: Personer med hårdt fysisk arbejde dør ikke af nedslidning

Nils Würtzenfeld

404 uger siden

|

20/03/2017
Det er ikke hårdt fysisk arbejde, men derimod livsstil, der er primær årsag til, at ufaglærte mænd dør tidligere end akademikere. Det mener professor.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det skabte stor opstandelse, da Joachim B. Olsen (LA) tidligere på måneden var ude og slå fast, at akademikere sagtens kan være ligeså nedslidte som ufaglærte med hårdt fysisk arbejde.

Påstanden har siden mødt stor kritik fra mange danskere, der ikke køber Joachim B. Olsen præmis, der underbygger regeringens ønske om at hæve pensionsalderen. Nu giver en professor imidlertid LA-politikeren ret. Det skriver Avisen.dk.

Ifølge professor emeritus fra Statens Institut for Folkesundhed, Knud Juel er det nemlig helt korrekt, at hårdt fysisk arbejde ikke er hovedårsag til, at ufaglærte dør tidligere end akademikere.

- Joachim B. Olsen har ret, når han siger, at intet tyder på, at hårdt fysisk arbejde er en væsentlig årsag til, at ufaglærte mænd lever kortere end akademikere, lyder det fra Knud Juel.

Debatten om ulighed blandt ufaglærte og akademikere fik blandt andet vind i sejlene, da en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viste, at mere end hver fjerde ufaglærte mand på 65 år er død 10 år efter pensionsalderen. Det samme gælder kun for hver syvende mand med en akademisk uddannelse.

Professor Knud Juel har dog i 2013 dykket ned i årsagerne til forskellen, og konkluderer i analysen ’Social ulighed i dødelighed i Danmark gennem 25 år’, at én meget væsentlig grund vægter højt.

- De ufaglærtes livsstil er meget anderledes end akademikernes. Analysen viste, at en rigtig stor del af forklaringen, omkring 60 til 70 procent, handler om tobak og alkohol, fortæller Knud Juel, der understreger, at en stigende ulighed, næsten udelukkende skyldes tobak og alkohol.

Knud Juel erkender, at der også er andre årsager til uligheden i dødelighed, men at de kun spiller en mindre rolle.

- De andre faktorer er mere ubekendte: Uligheden kan skyldes biologiske forskelle, og endelig kan arbejdsmiljøbelastningen være forskellig, siger Knud Juel og fortsætter:

- Der har været en ulighedsdebat gennem mange år, og når der stadig er noget, vi ikke kan forklare, kan man jo bruge det rent politisk i forhold til, hvor man står, siger Knud Juel.

Regeringen argumenterer blandt andet for at hæve pensionsalderen med, at danskerne generelt lever længere. I dag er pensionsalderen 65 år, og det er allerede vedtaget, at den fra 2019 til 2022 stiger gradvist til 67.

For en uge siden skrev vi her på Dagens.dk om Kristina Aastradsen, der har delt en Facebook-opdatering adresseret Joachim B. Olsen. En opdatering som i den grad har høstet opbakning blandt mange danskere.