En del danske familier – især i Nordsjælland – nyder godt af udenlandsk au pair-hjælp til at passe børn, lave mad og holde hus.
Står det til Enhedslisten, så skal det dog fremover være slut med at hyre billig arbejdskraft til at tage sig af de huslige pligter.
Det fastslår partiets beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen og understreger overfor TV2, at partiet ønsker at afskaffe den nuværende au pair-ordning.
- Det er import af billig arbejdskraft til velhavende familier, der har behov for hjælp med det huslige arbejde, forklarer Finn Sørensen til TV2.
Tal fra Udlændingestyrelsen viser dog, at antallet af au pair-ansatte, der kommer til Danmark, er faldende.
I de første fem måneder af 2017, har 505 au pairer fået opholdstilladelse i Danmark, hvilket er færre end i 2016, hvor der blev givet 1.349 tilladelser, mens der i 2014 blev givet opholdstilladelse til næsten 2.000 au pairer.
Alligevel mener man i Enhedslisten, at ordningen bør afskaffes, da det huslige arbejde ikke finder sted på overenskomstmæssige vilkår.
- Det store problem er, at de ikke har de samme rettigheder som andre lønmodtagere, der er omfattet af en overenskomst, forklarer han og uddyber:
- Husligt arbejde er arbejde på lige fod med alt andet arbejde, og der burde være tale om, at de kvinder, der kom hertil, udførte arbejde på overenskomstmæssige vilkår, siger Finn Sørensen til TV2.
Også hos fagforeningen FOA er formand Dennis Kristensen enig i, at den nuværende ordningen ikke fungerer. Det skriver Altinget.dk.
Han foreslår i stedet en ny ordning, hvor au pair-lønnen hæves fra de 4.150 kroner, en au pair i dag får hver måned før skat.
I stedet mener man i FOA, at en au pair-ansat skal have 5.355 kroner, hvilket svarer til det beløb, som en serviceassistentelev, der udfører sammenlignelige opgaver, får - fratrukket værdien af kost og logi.