Oksegrydesteg

webmaster

333 uger siden

|

31/07/2018
Opskrifter
Oksegrydesteg
Sådan laver du verdens bedste oksegrydesteg.
Oksegrydesteg smager ofte af mormors køkken, men den kan med fordel pimpes lidt op med lidt krydderier og øl. Der er dog kun en type ”rigtig” tilbehør til. Se, hvad det er, og hvordan du laver en mør og velsmagende oksegrydesteg.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er mange fordele ved simremad. Dels bliver det meget mørt og smagfuldt, og dels kan det et langt stykke henad vejen passe sig selv, når retten er sat over.

Oksegrydesteg

En gammeldags oksegrydesteg er utroligt mør, hvis den laves korrekt, men selvom den tager en del tid at tilberede, så er forberedelsestiden ikke så uoverkommelig. Selvom retten måske er lettest af have med at gøre i weekenden, kan du ved at lave en ekstra stor portion og gemme eller fryse, få hurtig og lækker oksegrydesteg efter en travl hverdag på arbejdet.

Ingredienser

For at lave en oksegrydesteg til 4 personer, hvor der bliver lidt tilbage, skal du bruge:

2 kilo oksetykkam
2 almindelige løg
2 gulerødder
1 stor porre
2 fed hvidløg
3 dl okse- eller kalvefond eller vand og 1 bouillonterning
1 mørk øl /33 cl)
6 spsk. smør
5 spsk. hvedemel
2 dl fløde
evt. kulør

Kartoffelmos

Til kartoffelmosen skal du bruge:

2 kg kartofler
1 dl kartoffelvand
2 dl mælk
100 g smør

Fremgangsmåde

Du skal regne med at tilberedningen tager omkring 3 timer. Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal stå i køkkenet i 3 timer, men simremad har brug for en del kogetid. Medmindre at du er så heldig at være indehaver af en trykkoger. I så fald kan selve stegetiden klares på ca. en time.

1. Smelt en tredjedel af smørret i en stegegryde, eller trykkoger, og brun kødet på alle sider. Der skal være en god stegeskorpe.

2. Tag stegen op af gryden. 

3. Hak løg, gulerod, porre og hvidløg groft.

4. Pres hvidløget med en hvidløgspresser eller hak det meget fint.

5. Smelt en tredjedel smør og svits hvidløget på svag varme. Det må ikke brænde. 

6. Svits grøntsagerne.  

7. Læg oksegrydestegen tilbage i gryden ovenpå grøntsagerne.

8. Tilsæt fond og øl, så stegen er dækket og læg låget på.

9. Lad stegen simre i 2 timer eller en time, hvis du bruger trykkoger.

10. Tag stegen op af gryden, og lad den hvile, mens du laver sovsen.

11. Si fonden over i en skål.

12. Smelt det sidste smør i en lille gryde, og tilsæt hvedemel.

13. Pisk det sammen til en ensartet masse.

14. Pisk nu skyen i lidt ad gangen til konsistensen er god. Hvor tyk du ønsker sovsen er en smagssag.

15. Lad sovsen simre lidt, så melet bliver kogt ordentligt ud.

16. Tilsæt fløden og evt. kulør.

17. Sovsen smages til med salt og peber.

Kartoffelmosen

1. Skræl kartoflerne.

2. Skær dem i kvarte, så de kan blive færdige hurtigere.

3. Kartoflerne koges møre i usaltet vand i ca. 15 min. Prik med en gaffel for at sikre at de har fået nok. Konsistensen skal være fast, og de skal ikke være udkogte.

4. Hæld kartoffelvandet fra i en skål – det er godt til at lave sovs af – også når der ikke er kartofler til en ret, så frys det ned, som du ikke bruger.

5. Lad kartoflerne dampe på slukkede kogeplade.

6. Hæld kartoffelvand, mælk og smør i gryden.

7. Mos blandingen godt sammen med en kartoffelmoser. Tilsæt evt. lidt mere mælk, hvis mosen er for fast.

8. Slut af med at smage til med salt og peber. 

Servér med grove grøntsager. Grønne bønner passer godt til, men du kan også vælge at dampe gulerødder.

Gem resterne

Da den er langtidsstegt i forvejen, kræver det meget lidt at varme retten igen, men du kan gøre det endnu lettere for dig selv ved at skære resten af stegen i skiver, lægge dem i ildfast fad, eller en aluform, og hælde sovsen over, inden du slutter af med at lægge et lag kartoffelmos allerede efter middagen.

Uanset om du sætter den i køleskabet eller fryseren, vil du få et hurtigt og godt resultat næste gang, du har brug for en hurtig færdigret.

Du kan med fordel også anrette små aluforme eller tupperware, så du har enkelte måltider gennem længere tid. 

Er der en mikroovn på din arbejdsplads, kan du bruge retten til frokost. Du skal blot huske at hælde retten ud på en tallerken, når den skal varmes, da aluforme ikke må komme i mikroovne.

Oksegrydesteg nærringsindhold

Næringsindhold pr. 100 gram:

  • Energi: 299 kcal
  • Fedt: 15,9 gram
  • Kulhydrat: 21,5 gram           
  • Protein: 15,2 gram
  • Salt: 2,5 gram