Vilde beløb: Så mange kroner er dine organer og kropsdele værd på 'det sorte marked'

Skrevet af Henrik R

41 uger siden

|

29/07/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du nogensinde føler dig værdiløs, så tager du grueligt fejl.

Dagens topnyheder

I Danmark og de fleste andre vestlige lande, er det ifølge organdonor.dk forbudt at købe og sælge alle former for menneskelige organer og menneskelig væv, men det betyder ikke, at der ikke findes et marked for køb og salg af for eksempel organer. 

Det ér nemlig lovligt i nogle lande - herunder USA - og ifølge Seeker er der mange steder i verden også et stort sort marked for salg af menneskeorganer.

Årsagen? Der er mange, der mangler dem og ikke så mange, der vil af med dem. 

Og det giver jo god nok mening.

Man skal nemlig selv bruge de fleste af sine organer, og vi kan derfor kun bruge organer fra de døde - hvis de vel at mærke har givet tilladelse til det. 

I Danmark må man nemlig kun bruge organer fra døde, der har givet tilladelse til det (hvilket man kan gøre på borger.dk), og hvis man har givet tilladelse til det, kan ens organer muligvis være med til at redde liv i både Danmark, Sverige og Norge, som alle har et internationalt organsamarbejde. 

Hvert år dør folk dog af organsvigt, mens de står på venteliste til for eksempel et nyt hjerte, fordi der på verdensplan ikke er organer til transplantation nok. 

I USA dør for eksempel cirka 18 personer på ventelister hver eneste dag, og det har gjort, at det sorte marked for organer boomer. Men hvad koster sådan et hjerte eller en lever? 

Så meget er din krop værd

Teoretisk set er din krop faktisk cirka $45 millioner (cirka 305 millioner kroner) værd, hvis man udnytter samtlige organer, væv, kemiske væsker osv. i kroppen og sælger dem til standardpris i USA, men officielt siger man, at en menneskekrop efter amerikanske priser er cirka $1-2 millioner (cirka 6,8-13,6 millioner kroner) værd. 

Her er det vigtigt at bide mærke i, at det er, hvis man følger de officielle priser i USA, hvor handel med nogle organer er lovligt. 

Her er det især hjertet (6.000.000 - 7.000.000 kroner), leveren (900.000 - 3.800.000 kroner) og nyrerne (1.400.000 - 1.800.000 kroner pr. stk.), der driver prisen i vejret. 

Hvis man vil købe organerne på det sorte marked - hvilket man er nødt til, hvis man vil gøre det i for eksempel Danmark - er prisen generelt en tiendedel af, hvad den er på det lovlige marked i USA. 

Herunder kan du se prisen på en række organer på det sorte marked:

  • Hud (9-27 kroner pr. cm2)

  • Mavesæk (2.800-3.400 kroner)

  • Øjenæbler (4.000-10.000 kroner pr. stk.)

  • Hovedbund (3.400 kroner)

  • Kranium inkl. tænder (6.700 kroner)

  • Skuldre (2.800 kroner pr. stk.)

  • Underarm med hånd (2.200 kroner pr. stk)

  • Blod (3.800 kroner pr. liter)

  • Milt (2.800 kroner)

  • Tyndtarm (14.000 kroner)

  • Galdeblære (6.900 kroner)

Kilder: Seeker og DR.

Handel med ovenstående er ulovligt i Danmark, men det er ikke ulovligt for danskere at rejse til lande, hvor det er lovligt, og lade sig operere. 

Handlen finder desuden ulovligt sted særligt i fattige lande.