Streetracere efter ny dom: Helt grotesk og det nytter intet

Holger Madsen

|

09/10/2012

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er en 26-årig mand, der er blevet dømt for at køre ræs i et industrikvarter i Middelfart, hvor politiet målte ham til at køre 119 kilometer i timen. Den tilladte hastighed på stedet er 50 kilometer i timen.

Straffen er 30 dages betinget fængsel, en bøde på 14.000 kroner, og han er frakendt kørekortet i et halvt år. Dommen er skærpelse i forhold til byretten, hvor den 26-årige blev idømt en bøde på 10.000 kroner, 30 dages betinget fængsel samt et halvt års frakendelse.

Men dommen vækker vrede hos talsmanden for streetracerne i København, der går under navnet Striben København.

- Det er jo fuldstændig grotesk, og det er tåbeligt hvis man tror man kan straffe sig ud af det her. Der er kørt gaderæs i mere end 30 år, og det vil fortsætte - uanset den meget hårde dom, siger Allan (efternavnet er redaktionen bekendt, men han ønsker kun fornavnet omtalt, red.), der er talsmand for Striben København, til dagens.dk.

Streetrace går i al sin enkelthed ud på, at to biler skal køre hurtigst muligt hen til en mållinie, og afstanden er enten 201 eller 402 meter - en ottendedel eller en halv amerikansk mil.

Typisk afvikles disse streetraces i øde industriområder eller på havne, og de samler ofte flere tusinde tilskuere.

Hvis da ikke politiet dukker op, og opløser arrangementet. Eller som i Middelfart, hvor politiet i al hemmelighed målte deltagernes hastighed, og rejste sigtelser efterfølgende.

- Jeg synes dommen fra Østre Landsret er helt ude af proportion. Vi skader ingen, og vi sørger for en høj sikkerhed. Vi passer faktisk rigtig godt på at ingen kommer noget til, og da det er øde områder vi kører i, ja så generer vi heller naboer med støj, siger Allan til dagens.dk.

Hvilken betydning vil dommen få for jer?

- Der er måske nogle enkelte, der kan blive bange for at køre. Men det er meget få, og det stopper på ingen måde streetrace i Danmark. Det er helt sikkert, siger han.

Hvad betyder det for jeres arrangementer fremover?

- Jamen det betyder jo blot, at vi skal bruge flere folk til at holde med om politiet er i nærheden. Det gør vi allerede, men det vil vi jo selvfølgelig bare intensivere yderligere. For streetrace i Danmark stopper aldrig. Aldrig, lyder det fra talsmanden for Striben i København.

Allan mener i stedet, at politikerne burde kigge på mulighederne for at lave lovlige baner til streetracerne.

- Det er man ved at finde ud af i Esbjerg, og prisen er otte millioner kroner til etableringen, mens sponsorer skal sørge for at dække yderligere udgifter. Og med tilsvarende baner andre steder i Danmark har man løst det, siger han.

Han mener at et par baner i Jylland, en på Fyn og en på Sjælland er nok.

- Og det vil være langt mere konstruktivt end denne tåbelige dom, der kun betyder en skærpelse af forholdet mellem streetracere og politiet. Vi er kommet for at blive. Og vi er mange. Se nu bare vores Facebook-side, hvor vi har 7.000 likes, og se på de mange tusinde, der dukker op når vi kører. Vi vil ikke genere nogen - vi vil bare gerne vise vores hurtige biler frem, siger Allan til dagens.dk.