Skandale-sag har set dagens lys: 18 personer tiltalt for valgsvindel ved sidste valg

Skrevet af Emil Martesen

25/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
18 personer er blevet tiltalt for valgsvindel ved sidste valg.

Dagens topnyheder

Den politiske arena i USA har været genstand for en overraskende sag, hvor storjuryen har anklaget 18 personer for at have forsøgt at omstøde resultatet af præsidentvalget i 2020 i delstaten Arizona.

Det oplyser Kris Mayes i en pressemeddelelse onsdag, ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

Den demokratiske justitsminister i Arizona lægger ikke skjul på, at sagen kaster lys over de fortsatte juridiske og politiske rystelser efter et af de mest kontroversielle valg i nyere amerikansk historie, hvor ekspræsident Donald Trump tabte til den nuværende præsident Joe Biden.

Ifølge Kris Mayes indebærer tiltalen en dybtgående undersøgelse af forsøg på at manipulere med valgresultaterne gennem brugen af falske valgmænd.

Det fremgår af retsdokumenterne, at en 'tidligere amerikansk præsident', formodentligt Donald Trump, var involveret i denne sammensværgelse, skønt han ikke er tiltalt i sagen.

Et nøglekomponent i denne komplekse sag er de 11 tiltalte, som mødtes den 14. december 2020 og underskrev certifikater, hvori de falskelig erklærede sig selv som de retmæssige valgmænd for Arizona, påstående at Donald Trump havde vundet staten.

Men det var langtfra tilfældet, da Joe Biden satte Donald Trump til vægs og fik over 10.000 stemmer mere end Donald Trump. 

Detaljer om den præcise rolle for de syv øvrige anklagede er stadig uklare, og det tilføjer et lag af mysterium og forventning omkring sagens videre forløb. Denne sag er den seneste i en række af juridiske tiltaler relateret til forsøg på at omgøre præsidentvalgresultaterne i 2020.

Lignede sager har udspillet sig i delstaterne Nevada, Georgia og Michigan.