Nu er den på vej tilbage på boligmarkedet: Så meget dyrere bliver det

Skrevet af Emil Martesen

30/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu er den på vej tilbage på boligmarkedet.

Dagens topnyheder

Potentielle boligkøbere har god grund til at spidse ører.

Inden længe kan de nemlig stå ansigt til ansigt med nye økonomiske realiteter, da den såkaldte 5-procentsrente med 10 års afdragsfrihed er genindført, og snart kan det samme gælde for det 30-årige realkreditlån med en rente på fem procent og afdrag.

Det skriver B.T.

Hvis realkreditlånet ender tilbage på realkreditinstitutternes hylder, så vil denne ændring komme til at have markante følger for boligmarkedet, ikke mindst i forhold til boligpriserne.

I det aktuelle lånemarked er det stadig det 30-årige realkreditlån med en fast rente på fire procent, der dominerer. Det lån er også grundlaget for de kreditvurderinger, som potentielle boligkøbere undergår.

Men forandringer er på vej.

Det lægger chefanalytiker, Sune Malthe-Thagaard, fra Totalkredit ikke skjul på:

"Der skal noget nyt til, før 5-procentslån med afdrag genåbner. Men det kunne for eksempel være nye tal for det amerikanske arbejdsmarked, som vi får på fredag. Hvis de igen overrasker, kan det flytte renterne op ad, og der skal alligevel ikke så meget til på de finansielle markeder, før kursen på 5-procentslånet kommer under 100", siger han med henvisning til, at styrken i de amerikanske jobtal de seneste måneder er kommet bag på investorerne og økonomerne.

Skulle renten på de danske 30-årige realkreditlån med afdrag stige fra fire til fem procent, vil det føre til en stigning i den månedlige ydelse.

For et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter til 2.360.000 kroner vil ydelsen stige med 440 kroner om måneden. I dyrere områder som København vil stigningen være endnu mere mærkbar, med en øget månedlig ydelse på 1.270 kroner.

Det viser beregninger, som Totalkredit har foretaget.

Ændringerne i lånebetingelserne kan have psykologiske effekter på boligmarkedet:

"Åbner 5-procentslånet med afdrag, vil det ikke betyde voldsomt meget på den månedlige ydelse. Men det kan sætte sig i psykologien, så køberne bliver lidt mere tilbageholdende", siger han, og denne tilbageholdenhed kan i sidste ende trække boligpriserne ned, især i de dyrere segmenter af markedet.

Situationen på boligmarkedet er på mange måder ret så dynamisk, og med forventninger om at den amerikanske centralbank, Fed, vil have sænket renten inden årets udgang, venter boligejere landet over spændt på, hvad fremtiden vil bringe. Hvis de amerikanske jobtal overrasker, og renterne justeres tilsvarende, kan dette skabe nye vilkår for danske boligejere og potentielle købere.