Nationalbanken melder nyt ud om 1000-kronesedlerne

Skrevet af Nicolai Haugsted

02/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu melder Nationalbanken nyt ud.

Dagens topnyheder

2025 bliver et år hvor danskerne skal tage afsked med en dyr men gammel ven.

Fra næste år vil 1000-kronesedlen ikke længere være gyldig som betalingsmiddel - en ændring der har fået flere danskere til at indlevere deres sedler.

Selvom mange først blev opmærksomme på fristen i april, viser en opdatering fra Nationalbanken, at indleveringen af de fremtidige ugyldige sedler stadig går langsomt.

Det skriver Avisen Danmark.

Nationalbanken meddelte i november sidste år, at alle 1000-kronesedler, samt pengesedler fra serier ældre end 2009, vil blive ugyldige efter 31. maj 2025. Siden denne meddelelse er omkring halvdelen af 1000-kronesedlerne, svarende til ni milliarder kroner, blevet indsamlet.

"Set fra vores side er det positivt, at niveauet fortsat er højt, da det er i tråd med vores forventning om, at mange vil sikre at få håndteret deres 1000-kronesedler tidligt i indkaldelsen," siger hovedkasserer Niels Kaas.

Pengene bliver væk

Ud over de moderne sedler, står det stadig sløjt til med de næsten 30 millioner ældre pengesedler. Blandt disse er de tidligere 500-sedler samt den ikoniske 1972-serie med et egern på bagsiden, der sjældent ses i omløb. Disse gamle sedler, inklusive de fra 1997-serien med komponisten Carl Nielsen, udgør stadig en værdi på over to milliarder kroner.

"Med danskernes ændrede betalingsvaner er der ikke længere brug for 1000-kronesedlen, og i praksis kan den endda være svær at anvende til betalinger," udtaler nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

Udfasningen støttes også af sikkerhedsmæssige årsager. Ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) vil fjernelsen af 1000-kronesedlen mindske risikoen for hvidvask og forfalskninger, da sedlen i højere grad end andre sedler har været anvendt i kriminelle sammenhænge.

Selv efter den officielle frist vil det være muligt at indlevere de ugyldige sedler frem til maj 2026, hvor Nationalbanken vil etablere særlige indleveringssteder.