Mange danskere tænker ikke over det: Med et snuptag kan husstande skære 2.800 kroner af regningen

Skrevet af Emil Martesen

14 uger siden

|

06/02/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange danskere tænker ikke over det.

Dagens topnyheder

Der er god grund til at spidse øre, for der er nemlig mange penge at spare for de danske husstande.

Det påpeger en frisk analyse fra den liberale tænketank Cepos.

De lægger ikke skjul på, at man potentielt kan indkassere betydelige besparelser på deres affaldsafhentningsgebyrer, påpeger en frisk analyse fra den liberale tænketank Cepos.

Ifølge undersøgelsen, som har taget temperaturen på omkostningerne ved affaldshåndtering på tværs af landets kommuner, viser det sig, at der er muligheder for nedskæringer i gebyrerne - i visse tilfælde op til 2.800 kroner årligt for en husstand.

Sådan skriver B.T.

Den opsigtsvækkende konklusion er kulminationen på et omfattende arbejde, hvor Cepos har holdt kommunernes gebyrer op mod hinanden.

"Der er selvfølgelig en vis usikkerhed omkring, præcis hvor meget billigere kommunerne hver især kan gøre det, men analysen er en indikation af, at der i nogle kommuner er virkelig stort potentiale for besparelser", lyder det fra Line Andersen, der er Cepos' økonom bag analysen.

Samlet set kunne danskerne spare op til 2,4 milliarder kroner på affaldsafhentning, hvis alle kommuner arbejdede lige så effektivt som de mest effektive.

Det enorme beløb svarer til en gennemsnitlig besparelse på 900 kroner årligt per husstand. Det tal står i stor kontrast til tidligere estimater fra rådgivningsfirmaet Deloitte, som pegede på en langt mindre besparelse.

Mangel på konkurrence?

Årsagen til de uudnyttede besparelsesmuligheder er ifølge Cepos mangel på konkurrence.

Danskerne er bundet til kommunale affaldsordninger uden mulighed for at vælge alternative udbydere, og kommunerne har ingen lovmæssige krav om at effektivisere affaldshåndteringen.

Det er dog ikke alle, der mener, at der er noget potentiale for besparelser.

Tue Tortzen, der er formand for Hillerød Forsyning, mener, at det er urealistisk, at borger i Hillerød kommune kan spare op til 2.650 kroner på afhentning af skrald, som Cepos' analyse påpeger.

"Vores folk skal altså behandles ordentligt. Der har i renovationsbranchen været meget med, at man konkurrerede på elendige arbejdsforhold, og det bliver ikke, mens jeg er formand for Hillerød Forsyning i hvert fald", siger han.