Kan det virkelig passe? Mette Frederiksen på vej mod kæmpe løftebrud

Skrevet af Emil Martesen

25/04/2024
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kan det virkelig passe?

Dagens topnyheder

Der er løbet meget vand i åen for Mette Frederiksen siden hun tiltrådte som statsminister tilbage i 2019.

Og de seneste dage har været ingen undtagelse.

For mens problemerne fortsætter i Randers Kommune, hvor de konfronteres med en stigende økonomisk byrde som følge af eftervirkningerne fra Nordic Waste-katastrofen, så lagde den danske regering ikke skjul på, at der ikke var flere hjælpende hænder.

Statsministeren har i stedet opfordret til, at de bag Nordic Waste, familien Østergaard-Nielsen, bør bidrage økonomisk, selvom de har gjort det klart, at dette ikke vil ske frivilligt:

"Vi har jo allerede afsat et trecifret millionbeløb i det, der er den akutte fase. Rammen er omkring 200 millioner kroner. Det tror jeg har været vigtigt for Randers Kommune i den første opstart", sagde statsministeren tidligere til Ekstra Bladet, og tilføjede at Kammeradvokaten vurderer mulighederne for at holde de ansvarlige til regnskab.

Men selv med en betydelig regeringsstøtte på 200 millioner kroner står kommunen tilbage med en betydelig uforudset udgift, der nu er steget til et trecifret millionbeløb ud over den oprindelige støtte.

Og det har fået en række lokalpolitikere under ledelse af Socialdemokratiets gruppeformand i byrådet, Steen Bundgaard, til at lave et opråb til den danske statsminister.

De er klar i spyttet, da de står fast på, at Mette Frederiksen skal leve op til sine tidligere løfter om økonomisk hjælp efter et omfattende jordskred. Under et besøg i januar, hvor den danske statsminister stod midt i jordskreddet i Ølst, gav hun klart udtryk for, at det ville være 'fuldstændig urimeligt', hvis Randers' børnehavebørn og ældre skulle bære den økonomiske byrde alene.

Og disse udtalelser forpligter i allerhøjeste grad, hvis du spørger socialdemokratiets gruppeformand i Randers Byråd:

"Det forpligter rigtig meget. Det forpligter i allerhøjeste grad. Det vil jeg i hvert fald mene", sagde gruppeformanden fra socialdemokratiet til B.T.

Indtil videre har der dog ikke været meget at trække på smilebåndet over i Randers, der står tilbage med en voldsom regning og uden et klart svar fra den danske statsminister om hvorvidt hun er klar til at sende flere penge til Kronjylland.

Men det stopper ikke her.

Man skal heller ikke spole tiden ret langt tilbage - nærmere bestemt forrige uge - hvor miljøminister Magnus Heunicke i et interview med DR sagde, at Randers Kommune ikke skulle forvente flere penge fra staten.