Ildevarslende plan fra Visa og Mastercard - Danske forbrugere rammes ikke

Skrevet af Henrik R

35 uger siden

|

13/09/2023
Photo: Shutterstock.com
Photo: Shutterstock.com
Det kan ende med at blive rigtig dyrt for forbrugerne.

Dagens topnyheder

Vi er efter publiceringen af denne historie blevet gjort bekendt med, at ændringen ikke har betydning for det danske marked, og dermed påvirkes danske Visa- og Mastercardkunder heller ikke. Vi lader artiklen stå herunder, men gør opmærksom på, at du som Visa- eller Mastercardholder ikke vil blive påvirket.

Visa og Mastercard planlægger at øge gebyrerne, som mange butikker betaler, når de accepterer kundernes kreditkort.

Det skriver Wall Street Journal på baggrund af kilder, der har indblik i sagen samt dokumenter, som Wall Street Journal har set.

Gebyrforhøjelserne er planlagt til at starte i oktober og april, og mange af stigningerne vil eftersigende ramme onlinekøb.

Der er tale om det såkaldte "interchange fee". Dette gebyr er beløbet, at en forhandler betaler til den bank, der har udstedt kortet, hver gang en forbruger anvender deres kort.

Og nu tænker du måske, at det da er ligegyldigt for dig, for du er jo ikke butiksejer - men hvis butikkerne skal betale mere for at kunne tage imod betalingskortene, skal de finde det nye underskud et andet sted, og det er her, vi, som forbrugere, kan blive ramt.

Regningen sendes videre

Ofte ser man nemlig, at erhvervslivet, når de får en ny udgift, skruer på deres priser, så de kan indhente det beløb, du nu ikke længere kan beholde, men i stedet skal af med til for eksempel betalingskortsudbydere.

Derfor er det ikke utænkeligt, at nogle forhandlere ser sig nødsaget til at sende den nye ekstraregning videre til forbrugerne i form af højere prisere.

Samtidig er der også den risiko, at det kan gøre vores udvalg mindre. Når især onlineforhandlere ser ud til at blive ramt, kan det nemlig betyde, at trængte onlinebutikker (i et allerede konkurrencepræget marked) kan blive nødt til at lukke, fordi de simpelthen ikke kan konkurrere længere.

Ifølge CMSPI, et konsulentfirma, der arbejder med forhandlere, kan ændringerne i gebyrerne betyde, at købmænd alene i USA skal af med yderligere 502 millioner dollars om året.

Det svarer til knap 3,5 milliarder kroner.

Og det beløb skal lægges oven i den samlede årlige betaling, som Visa og Mastercard får ud af deres kreditkortgebyrer. I 2022 blev det vurdere til at være omkring 631 milliarder kroner - alene fra amerikanske forhandlere.