Tilbage i maj måned fik den opsigtsvækkende historie om 12-årige Rikke fra Randers stor opmærksomhed.
Fra en anonym profil på Instagram med navnet ‘rikkeerfuckingklam', blev der skrevet hadefulde kommentarer og dødstrusler under en række billeder af Rikke.
De voldsomme ord fra den ukendte person bag profilen lød blandt andet sådan her:
- Du skal dø. Du ved ikke, hvad jeg kan. Men du finder aldrig ud af, hvem jeg er. Du dør. Jeg kvæler dig. Du skal dø! Nu! Jeg gider ikke at se på dig mere. Jeg mener det. Jeg stikker dig i maven. Du overlever ikke. Sig farvel til alle snart. Bitch.
Politiet blev involveret i sagen, og en lang række kendisser fordømte det grove mobberi.
LÆS OGSÅ: 12-årige Rikke får dødstrusler på Instagram: 'Politiet er ligeglade’
En anden historie om grov digital mobning kom frem omkring samme tid, da en fortvivlet mor til en 13-årig pige stod frem og fortalte, at tidligere klassekammerater til pigen havde optaget en video, hvor der blev sat ild til et billede af hendes datter.
Det uhyggelige klip var blevet lagt på Facebook, men det fik ingen konsekvenser for mobberne.
LÆS OGSÅ: Mor magtesløs efter mobbevideo: De brændte Amalies billede
Digital mobning statistik
En ny global rundspørge, der har undersøgt omfanget af problemet blandt næsten 5.000 unge mellem 13 og 18 år, viser, at hver femte teenager har været udsat for mobning på sociale medier.
Blandt de 20 procent, som fortæller, at de har oplevet at blive mobbet på nettet, svarer hver femte, at de som følge af mobningen har overvejet at begå selvmord.
Undersøgelsen er lavet af YouGov for Vodafone, og de adspurgte teenagere kommer fra Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien, Holland, New Zealand, Grækenland, Sydafrika, USA, Irland og Tjekkiet.
Mobberi er flyttet ud af skolegården
Bente Boserup, som er seniorkonsulent i Børns Vilkår, mener, at billedet er det samme i Danmark.
- Det er i den grad noget, vi genkender, siger hun til Dagens.dk efter at have kigget på undersøgelsens resultater.
- Mange af de samtaler, vi har gennem Børnetelefonen, handler om mobning, og det er også et tema, når vi holder oplæg på landet skoler.
Halvdelen af de adspurgte teenagere, som har været udsat for mobning, svarer, at det er værre at blive mobbet på sociale medier end ansigt til ansigt.
En fjerdedel af de unge har lukket deres profiler på nettet, og mange pjækker fra skole som konsekvens af mobningen.
- For 20 år siden var det fysisk mobning, hvor børnene stod over for hinanden. Det var også groft og voldsomt ubehageligt, men mobberen kunne se reaktionen hos sit offer - hvor ked af det personen blev. Og så foregik det jo kun i skolen. Man kunne gå hjem og være i fred. Sådan er det ikke i dag. Der har du aldrig 'helle'. De unge har deres mobil på sig døgnet rundt, så de er altid udsat, siger Bente Boserup.
- Og så er det desuden nemmere at være et dumt svin mod nogen bag en skærm. De skriver meget voldsomme ting - som for eksmpel 'jeg slår dig ihjel'. Det er meget hårde ord. Vi ser også eksempler på, at de tager billeder af hinanden i private situationer, for eksempel i et omlædningsrum, og smider dem på nettet. Og pludselig kan det ikke blive trukket tilbage igen.
Forældre får intet at vide
Det er netop grunden til, at mange unge mener, at mobning er værre på nettet end i virkeligheden, mener Bente Boserup: Det foregår hele døgnet rundt, alle kan se det, og kommentarerne er mere hadefulde, fordi de ofte er anonyme.
Selvmordstanker kan opstå, når et barn eller teenager føler sig udelukket.
- Det at blive udstødt og udelukket, det gør ondt. Der hvor børnene kan få selvmordstanker og føler sig allermest ensomme, det er, når de bliver lukket ude fra et fællesskab.
LÆS OGSÅ: Skoleledere: Lovgivning stopper ikke digital mobning
38 procent af de unge afslører i rundspørgen, at de ikke taler med deres forældre om mobningen.
- Hvis forældrene skælder ud eller laver restriktioner, så gider børnene ikke at snakke om det. De er bange for, at de så får taget deres mobiler eller computere, hvis de taler højt om problemerne.
- Hvis man skal hjælpe børnene, så skal man vise interesse og involvere sig. Det skal ikke være et politiforhør, men man skal tale med sit barn om, hvad er godt og positivt, og hvor der omvendt kan være nogle farer, lyder rådet fra Bente Boserup.
For flere anbefalinger fra Børns Vilkår besøg www.bornsvilkar.dk.
Har dit barn været udsat for mobning på sociale medier? Så hører vi gerne fra dig på redaktion@dagens.dk.
Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: