Folk er rystet og rasende: Dansk mindesten udsat for hærværk af demonstranter

Skrevet af Nicolai Haugsted

1 uge siden

|

06/05/2024
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Demonstranter har gået til angreb på mindesten - og folk kan ikke tro deres egne øjne.

Dagens topnyheder

Efter søndagens pro-palæstinensiske demonstration i Københavns centrum opstod en hændelse, der har udløst en bølge af reaktioner på tværs af det politiske spektrum.

Et mindesmærke på Israels Plads, der ærer danske hjælpere af jøder under Anden Verdenskrig, blev mål for hærværk da det blev overhældt med rød maling.

Det oplyser TV 2.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt og kirkeminister Morten Dahlin har begge udtrykt deres utilfredshed med handlingen.

Engel-Schmidt beskrev vandalismen som "respektløst, ubegavet og pinligt." Dahlin tog til orde på X, et socialt medie, og udtalte:

Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix

"Hærværk på mindesmærket for jødernes redning er totalt historieløst. Der er åbenbart ingen nedre grænse for disse mennesker. Det er et maskefald af dimensioner. Håber politiet finder personerne bag."

Sociale medier har været et hotspot for reaktioner, hvor mange har kaldt handlingen både "klamt" og "udansk". På X formulerede brugeren Ida Ehrenreich et indlæg, hvor hun fremhævede vigtigheden af at skelne mellem kritik af den israelske regerings politik og antisemitisme:

"Ønsk våbenhvile. Ønsk et frit Palæstina. Gå på gaden for fred. Kritiser den israelske regering og ønsk en ny. Men vi må simpelthen i fællesskab nægte, at hele verdens jøder skal tages til indtægt for Netanyahus rædselsfulde handlinger."

Københavns Politi bekræfter, at de har modtaget en anmeldelse og at efterforskningen af hændelsen er i gang. Vagtchef Jonathan Wald udtaler, at der endnu ikke er foretaget anholdelser eller sigtelser i sagen.