Et hav af boligejere er frustreret over det: Denne simple finte kan være en udvej

Skrevet af Emil Martesen

23/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et hav af boligejere er frustreret over det, men ...

Dagens topnyheder

For mange danske boligejere, der har bundet sig til et realkreditlån med en høj fast rente på fem procent eller derover, tegner der sig desværre ikke et billede af snarlige rentefald.

Og det falder ikke ligefrem på et tørt sted, når realkreditlånet virker som en tung byrde for husholdningsbudgetter landet over.

Men nu er der angiveligt god grund til at trække lidt ekstra på smilebåndet, da der findes en strategi, der kunne være værd at overveje for dem, som føler, at de månedlige låneudgifter sniger sig for højt op.

Det skriver B.T.

For et par år siden lod mange sig lokke af muligheden for at reducere deres restgæld betydeligt, ved at omlægge deres lån i takt med de stigende renter. Det strategiske træk var på papiret en finansiel gevinst, hvor nogle boligejere eksempelvis kunne skære over en halv million kroner af deres gæld.

Men alting kommer med en pris.

Denne gevinst er på risiko for at blive ædt op af de fortsat høje renteudgifter, hvis ikke renten falder tilstrækkeligt:

"Som tommelfingerregel skal renten falde fra fem til 3,5 procent, før det kan være relevant at gå ned i rente igen", siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Den seneste tid har markedet dog været præget af pessimisme, og de håbede rentefald er udeblevet, og det har efterladt mange boligejere i en klemme.

Men der er en alternativ mulighed for dem der er ved at miste troen. Her skal man skifte det fastforrentede lån ud med et variabelt forrentet realkreditlån. Eksempelvis kunne en omlægning til et F3-lån med en aktuel rente på 3,2 procent reducere månedlige ydelser mærkbart. For boligejere med en restgæld på omkring 1.457.000 kroner ville dette betyde en besparelse på omkring 1.100 kroner månedligt efter skat.

Men der er nogle ting, som er værd at bemækre, da lånefinten ikke er uden risici. Med et F3-lån kender boligejeren kun sin rente for de næste knap tre år, hvorefter den kan ændre sig.

Lise Nytoft Bergmann råder derfor boligejerne til at være opmærksomme på denne usikkerhed. Hun lægger ikke skjul på, at ingen ved, hvordan renten ser ud om tre år. Hun fortæller i samme ombæring, at ikke de allerbedste bankstrateger og finanseksperter ved det. På den korte bane er investorerne dog blevet noget mere pessimistiske på rentemarkedet end ved årets begyndelse.

For boligejere der søger en umiddelbar lettelse i deres økonomiske byrder, kan denne låneomlægning være en løsning. Men det er vigtigt at have øje for både de kortsigtede fordele og de langsigtede risici, før man træffer en sådan beslutning.