En million borgere har bedre grund til at smile: Disse danskere sparer mest på de nye elpriser

Skrevet af Nicolai Haugsted

6 uger siden

|

03/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvor mange penge står du til at spare?

Dagens topnyheder

Med ankomsten af april blæser der en økonomisk fordelagtig vind over Danmark, da landets energiforbrugere kan se frem til et velkomment dyk i elregningerne.

Det er sommertariffens magi, der fra d. 1. april har viklet sin indflydelse omkring nationens energiudgifter, med løfter om mærkbare besparelser for danske familier.

En dybdegående analyse fra B.T., understøttet af beregninger fra Sydbank, afslører hvordan disse besparelser ikke fordeles lige i kongeriget. Når vi dykker ned i tallene, bliver det klart, at geografi spiller en afgørende rolle i, hvor meget den gennemsnitlige familie kan forvente at spare.

Scenen er sat for en forskelligartet spareoplevelse for familier tilknyttet Radius, Vores Elnet, og N1 - henholdsvis energigiganterne der dækker Sjælland og dele af Midtsjælland, Fyn, og det meste af Jylland.

Det viser sig, at Radius' omkring en million kunder er de store vindere i denne omgang, med en forventet besparelse på 770 kroner i sommertariffsperioden. Dette overgår besparelserne for deres naboer på den anden side af Storebælt, hvor N1 og Vores Elnet's kunder kan se frem til at skære henholdsvis 552 kroner og 539 kroner af elregningen.

Men hvad er årsagen til disse regionale forskelle? Frederik G. Schmidt fra N1 giver et indblik i dynamikkerne bag kulissen.

"Vores vinter- og sommertariffer er en smule lavere end hos Radius – og derfor er der også forskel i besparelsen. Radius nedsætter tariffen fra et højere prisniveau, hvilket betyder, at der en højere besparelse for deres kunder," forklarer han. Han tilføjer også et sølvforingens glimt for N1's kunder:

"Omvendt kan kunderne i N1’s forsyningsområde glæde sig over, at de med vores lavere tariffer skal betale en smule mindre for at få strømmen transporteret i hverdagen."

For de energiforbrugere, der har investeret i elbiler eller varmepumper, tegner billedet sig endnu mere positivt. Her kan forskellene i besparelser vise sig at være endnu større, hvilket tilføjer endnu et lag af fordel ved den aktuelle ændring i tariffer.

Du kan få et overblik over de forskellige besparelser her:

Grafik: B.T./Sydbank. Lavet med Datawrapper

Grafik: B.T./Sydbank. Lavet med Datawrapper

Grafik: B.T./Sydbank. Lavet med Datawrapper