En nakkefoldsscanning giver ikke et endegyldigt svar, men fortæller om risikoen for Downs syndrom hos fostret er høj eller lav.
Nakkefoldsscanning
I Danmark bliver alle gravide kvinder tilbudt en nakkefoldsscanning, når de er gravide. Det foregår ved hjælp af en ultralydsscanning, som kan foretages fra uge 11 til uge 14 under graviditeten. Lægerne måler nakkefolden, som fosteret har i nakkeregionen.
Jo større nakkefold, jo større sandsynlighed er der for, at barnet har Downs syndrom. Scanning for andre misdannelser tilbydes mellem uge 18 og uge 20 i graviditeten.
Hvis sandsynligheden målt ud fra nakkefoldsscanningen tal viser 1 ud af 300 - altså en 0.3 procent sandsynlighed for Downs syndrom - vil den gravide gravide blive tilbudt en fostervands- eller moderkageprøve for at undersøge barnets kromosomer. Kromosomer er de strukturer, som findes i kroppens celler og som er bærer af vores gener. Kromosomer består af DNA og proteiner.
Doubletest
En nakkefoldsscanning ved at lægen scanner den gravides mave, og undersøgelsen varer typisk en time eller mindre og udføres bedst, når der er urin i blæren.
Risikoen for at få en barn med Downs syndrom stiger, jo ældre du bliver.
En nakkefoldsscanning suppleres gerne med en doubletest, hvor man foretager en blodprøve for at teste for de to proteiner, PAPP-A og HCG, som dannes i den gravides moderkage. Hvis den gravide bærer på et foster med Downs syndrom vil mængden af de to proteiner i blodet typisk se anderledes ud. Når man kombinerer de to undersøgelser: nakkefoldsscanning og double-test, finder man i dag 90 procent af alle fostre med Downs syndrom.
Hvor foregår en nakkefoldsscanning?
Når du som gravid er til din første graviditetsundersøgelse hos lægen, vil du blive spurgt om, hvornår du ønsker at få foretaget en nakkefoldsscanning. Undersøgelse er frivillig, men stort set alle gravide i Danmark får foretaget den. Undersøgelsen vil foregå på en ultralyds- eller svangeafdeling på dit lokale hospital.
Når undersøgelsen er foretaget, beregnes risikoen for, at fostret har Downs syndrom umiddelbart efter. Du vil få svar samme dag på afdelingen. Svaret på nakkefoldsscanningen vil du få fra den jordemoder eller den sygeplejerske, som har foretaget undersøgelsen. Svaret er en risikoberegning og kan derfor ikke konkludere endegyldigt, om fostret har en kromosomfejl, men giver svar på, om risikoen herfor er høj eller lav.
Downs syndrom
Downs syndrom blev tidligere kaldt mongolisme og er den mest udbredte årsag til mental retardering og syndromet kan også medføre alvorlige helbredsproblemer. Down syndrom er kromosom-sygdom, det vil sige en fejl i arveanlægget. Denne form for udviklingshæmmelse blev første gang beskrevet af den britiske læge John Langdon Down i 1866 - deraf navnet. I Danmark er der over 2000 mennesker med Downs syndrom. Tallet har i mange år været faldende - blandt andet på grund af nakkefoldsscanninger, som giver den gravide mulighed for at få fjernet fostret, hvis der er en relativ risiko for, at barnet fødes med Downs syndrom.
Antallet af fostre med Downs syndrom har dog været i stigende i en årrække på grund af, at gennemsnitsalderen for gravide er stigende. I 2003 til 2005 blev der født cirka 100 børn med Downs syndrom. Siden da er tallet faldet med mere end 20 om året. Årsagerne til, at man vælger ikke at føde et barn med Downs syndrom er individuelle og kan være mange. Men en ofte fremført forklaring på, at man vælger at få et foster med risiko for Downs syndrom fjernet, kan være, at personer med Downs syndrom som udgangspunkt vil have behov for meget pleje og sundhedshjælp og støtte gennem tilværelsen, som kan være hårdt for vedkommende selv såvel som for forældrene.
Blandt handicap-organisationer har der i flere år været udbredt kritik af fosterdiagnostikken, som man mener presser gravide til at få foretaget en abort. Mere end 99 procent i Danmark fravælger at få et barn, hvor der er risiko for Downs syndrom. I lande som Holland og England, der ligeledes tilbyder en nakkefoldscanning til gravide, er antallet, der vælger at få foretaget en abort, lavere.
Nakkefoldsscanning køn
Det er ved nakkefoldsscanningen stadig for tidligt at sige noget om barnets køn, men man måler samtidig, om der er hoved, to arme og to ben på fostret, og man ser, om der en brystkasse med et hjerte, der slår samt en bughule, hvorfra navlestrengen går. Ved en nakkefoldsscanning finder man samtidig en dato for termin.
Hvis I ikke er helt besluttet på barnets navn endnu, så har vi lavet disse to guides - en for pigenavne og en for drengenavne.