3 fantastiske ting danske forældre gør, ifølge en amerikansk mor

K P

9 år siden

|

17/09/2015

Dagens topnyheder

Amerikaneren Kristen Podulka har boet to år i Aarhus med sin familie. Hun er blevet bedt om at skrive en artikel til Time Magazine om, hvordan det var at bo i et land, der flere gange er kåret som havende verdens lykkeligste befolkning.

Nogle af hendes pointer er gengivet her:

1) Den hårdeste lektion som udefrakommende mor
I et fly bliver en mor instrueret i at sætte iltmasken over sin egen mund, før hun placerer den på sit barns mund. Den samme logik kan overføres til danskernes måde at passe børn på, ifølge Kristen Podulka.

Hun skulle vænne sig til at overlade sit barn i en vuggestue, men lagde mærke til, at danskerne bliver direkte presset til det af deres omgivelser - modsat i USA, hvor det ikke altid anses for en god løsning at bruge en daginstitution til sit barn.

Lektionen for en mor er dog at: Jeg skal kunne trække vejret, hvis mit barn skal kunne det også. Det er okay at lade andre passe mit barn en halv eller hel dag – fx i vuggestuen.

Kristen Podulka endte med at sende sit barn i vuggestue om formiddagen og endte med at nyde fritiden om formiddagen plus den glæde, det var at se sit barn udvikle sig i fælleskabet med andre børn.

Læs også: 5 grunde til at moderne børneopdragelse er i krise

2) Børn er ikke lavet af glas
Kristen Podulka lagde særligt mærke til, at vi ikke pakker børn ind i vat i Danmark.

De skal opmundres til at være nysgerrige og selvstændige. Hun var næsten i chok, da hun og familien deltog i Sankt Hans og så et kæmpe bål – der var ingen brandbiler, ingen hegn om bålet, ingen spande med vand, og børnene løb meget tæt på flammerne, uden at nogen forældre halsede efter dem for at passe på dem.

Det er ikke en skam at gå hjem klokken fire
I USA tager man sig friheder, hvis man går hjem klokken 17. I Danmark går de fleste hjem klokken 16, uden at føle sig skyldige over det, bemærker Kristen Podulka.

De skal hjem og hygge med familien – ’hygge’, et ord der ikke kan oversættes til andre sprog, skriver hun. Aftensmåltidet med børnene bliver prioriteret og er det bedste tidspunkt på dagen, skriver Kristen Podulka.

 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: