Kæbehulebetændelse

webmaster

330 uger siden

|

04/07/2018
Mange danskere oplever hvert år at blive ramt af kæbehulebetændelse. Læs her om infektionen og hvordan den kan behandles og forebygges.

Dagens topnyheder

Kæbehulen er en af ​​de fire bihuler, i kraniet. De tre andre bihuler er: Pandehulen (Sinus frontalis), Kilebenshulen (Sinus sphenoidalis) og Sibenscelle (Cellulae ethmoidales). Der kan opstå betændelse i kæbehulen, hvilket leder til kæbehulebetændelse. Kæbehulen hedder på latin sinus maxilliaris og den er placeret under øjenhulerne. Diagnosen kæbehulebetændelse kan kun med sikkerhed stilles med en CT-scanning eller ved punktur af kæbehulen.

Kæbehulebetændelse

Kæbehulebetændelse er en form for bihulebetændelse, der opstår i kæbehulerne som også er en del af bihulerne. Den opstår oftest i forbindelsen med en mindre infektion, som f.eks. forkølelse, og breder sig derefter til kæbehulerne via næsen eller munden. Du skal være opmærksom på, at cigaretrøg, tør luft, støv, og pollen, kan være en medvirkende til, at infektionen forværres. Kæbehulebetændelse er en betændelsestilstand. Kæbehulerne er en del af systemet af kanaler i kraniet, og hvis disse kanaler tilstoppes, kan kæbehulebetændelse opstå, da der derved opstår en infektion, eller anden irritation af fremmede organismer.

Du skal huske på, at hvis du har allergi overfor f.eks. pollen, støv, husdyr, cigaretrøg mm, kan det foranledige eller medvirkende til udviklingen af kæbehulebetændelse. På samme måde kan tørhed i luften, i hjemmet eller på kontoret, frembragt ved f.eks. et airconditionanlæg el.lign. have en uheldig effekt på kæbehulerne.

Andre årsager til kæbehulebetændelse kan være immunologiske eller strukturelle. Det betyder at der kan opstå nasale forhindringer såsom svulster, polypper eller unormale membraner med mere.

Maxillary sinus er kæbehulen.

Symptomer på betændelse i kæbehulen

De almindelige symptomer på længerevarende kæbehulebetændelse er:

  • En trykkende fornemmelse, eller en svag smerte, på tværs af midten af ansigtet (oftest mellem- eller i øjnene)
  • Tilbagevendende hovedpine der opstår en uge ad gangen, og som oftest er værst om morgenen og når hovedet bevæges.
  • Sammentrækning af slimhinderne i næsen
  • Næsen løber.

Hvordan behandler man kæbehulebetændelse?

Når kæbehulebetændelse skal behandles, går man efter at fjerne årsagen, og det betyder man prøver at skabe et afløb, således at slimen bliver tyndere og derved lettere at komme af med. Man skal huske at drikke meget vand og det er vigtigt at undgå tobaksrøg. Det anbefales også, at man skylle sin næsehule med 0,9% saltvand, i en næseskyller. Man kan selv fremstille saltvandsblandingen ved at blande en teskefuld salt med en tredjedel liter vand, men husk at blandingen ikke må svie eller føles ubehagelig.

I mere alvorlige tilfælde af kæbehulebetændelse, kan det være nødvendigt at konsultere en øre-næse-halslæge, der kan skabe afløb fra den betændte kæbehulebetændelse. Ved tilbagevendende betændelse kan man udvide udløbet fra kæbehulen ved hjælp af en kikkertoperation, men det er heldigvis kun i ganske få tilfælde at det er nødvendigt at operere.

Hvis årsagen til kæbehulebetændelsen er en bakterieinfektion, vil man normalt benytte antibiotika som den foretrukne behandlingsmetode, og en behandling med antibiotika, vil normalt vare cirka ti dage.

Derudover vil lægen anbefale følgende behandlingsmuligheder mod kæbehulebetændelse:

  • Næsespray
  • Næsedråber
  • Receptpligtige inhalatorer
  • Slimløsende hostemiddel
  • Antihistaminer
  • Saltvandsdråber

Forebyggelse af kæbehulebetændelse

Der er flere forholdsregler man kan tage i brug for at forbygge kæbehulebetændelse i at opstå:

Hvis man er allergiker, skal sørge for at begræns kontakten med allergener.

Det anbefales man ofte ud lufter ud i hjemmet såvel som på arbejdspladsen

Brugen luftfugter i hjemmet og på arbejdspladsen når man er forkølet

Sov med hovedet højt, på denne måde sikres afløb fra kæbehulerne