Det hjælper i hvert fald ikke på, at der bliver født flere børn i Danmark.
Sådan lyder det hos Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse, efter at Landsskatteretten har afgjort, som Politiken skriver, at fertilitetsbehandling ikke kan fritages for moms, hvis årsagen er ringe sæd hos manden.
- Jeg er rystet, skuffet og vred.
- Det kan betyde, at vi presser folk til behandling i udlandet, og så kan det betyde, at der bliver født færre børn i Danmark, siger formand Dorthe Knudsen.
Det er en afgørelse fra april, der lyder på, at der skal være en diagnose hos kvinden, før behandlingen kan fritages for moms ligesom andre sundhedsydelser med brugerbetaling – som fysioterapi, kiropraktor og tandlæge.
Ræsonnementet er, at det i fertilitetsbehandling altid vil være kvinden, der modtager selve behandlingen.
Men hvis kvinden ikke fejler noget, har hun ikke ret til momsfritagelse. Derfor skal der altså også, hvis årsagen findes hos manden, lægges moms oven i prisen.
Ifølge Dansk Fertilitetsselskab vil det dreje sig om cirka halvdelen af de rundt regnet 9000 behandlinger, der hvert år foretages på private fertilitetsklinikker.
Og det kan betyde en del penge for barnløse par. På de private kliniker varierer priserne fra omkring 3000-4000 kroner for simpel insemination til op mod 70.000 kroner for en pakke med tre reagensglasforsøg plus forskellige tillægsydelser.
- Det svarer til at sige, at hvis du har røget og bliver syg, så er det din egen skyld, og så skal du ikke have hjælp.
- Vi vil gerne have født flere børn i Danmark. Men med det her presser vi folk ud til de udenlandske klinikker. Det er diskrimination af en hel patientgruppe, som vi har banket i hovedet så mange gange, siger Dorthe Knudsen.
Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) bør der være lighed på området, men det er ikke kun op til ham, lyder det i en mail i Politiken:
- Desværre er det ikke noget, regeringen bestemmer alene, fordi momsområdet er omfattet af EU-regler.
I Danmark kommer hvert 12. barn til verden efter fertilitetsbehandling.
/ritzau/