René sagde jobbet som it-chef op: Nu leder han efter folk i buskadser og træer

Morten Larsen

9 år siden

|

10/06/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

René Nielsens hverdag går med at lede efter folk i buskadser og trætoppe.

Hvor den 44-årige nordjyde indtil for kort tid siden tilbragte hverdagen foran computere som it-ansvarlig for Frederiksberg Kommune, så bruger han nu arbejdstimerne på at finkæmme store områder for at finde forsvundne danskere.

- Det er en ambivalent følelse, når vi finder den savnede person død, siger René Nielsen, der i efteråret 2014 stiftede den frivillige organisation Missing People Denmark.

Han fortsætter:

- Man bliver først ramt af en sejrsrus. Det er en forløsning at finde personen, men kort efter rammes vi alle af sorgen, siger René Nielsen til Dagens.dk.

Over et halvt hundrede gange har han som 'indsatschef' været med til at mobilisere foreningens hundredvis af frivillige, der nøjsomt finkæmmer store arealer efter savnede personer.

Jagten efter den menneskelige nål i høstakken foregår ofte i tæt samarbejde med politi og hjemmeværn, men skulder mod skulder fortætter de frivillige deres eftersøgninger, når politiet må indstille eftersøgningen og bruge deres ressourcer på andre opgaver.

Læs også: Indsatschef om eftersøgning: "Det er den største opbakning, vi til dato har fået i Danmark"

- Vores opgave er at give de pårørende håb, siger René Nielsen.

Jobskiftet fra at styre det kommunale it-system til at lede eftersøgninger har dog vist sig at være en dårlig forretning for ham.

- Det er lettere at finde forsvunde folk end sponsorer, siger René Nielsen, der er den eneste fuldtidsansatte i den danske afdeling af Missing People, der findes i 18 lande.

Sparegrisen har han for længst tømt - nu lever René Nielsen af sin svenske kærestes bankbog, mens eftersøgningslederen ihærdigt søger økonimisk støtte til foreningen med de omkring 700 frivillige.

Drives af taknemmelig
Før hver eftersøgning forbereder René Nielsen de frivillige på, at de risikerer at finde en død person.

Måske hængende fra et træ i skoven, liggende i noget højt græs eller flydende i vandet.

- Det kan være svært at stå ansigt til ansigt med grimme ting, så vi prøver at klæde folk på og forklare dem, hvad der eventuelt venter derude, siger René Nielsen og fortsætter:

- Jeg har oplevet døde mennesker før, så de ting er jeg forberedt på.

Han taler om sine fire år som udsendt soldat på Balkan.

Krigen i det tidligere Jugoslavien fik ham psykisk ned med nakken.

Rejsen mod at komme ovenpå har været lang, og jobskiftet fra it-ansvarlig til eftersøgningsleder kan ses som et led i bestræbelserne på at lægge krigens oplevelser bag sig.

Balkan-veteranen følte sig aldrig værdsat for sin indsats i krigen.

- Nogle mennesker drives af penge og berømmelse. Jeg drives af af de pårørendes taknemmelighed, siger René Nielsen. 

Følg Dagens Helte for flere lignende artikler: