Rema gav gratis mad til udsatte familier – nu får de en regning

Nils Würtzenfeld

365 uger siden

|

22/01/2018
Indland
Foto: Jesper Dall/Polfoto
Foto: Jesper Dall/Polfoto
Rema 1000 valgte før jul at donere overskudsmad til hårdt ramte danskere. Nu venter der dog butikskæden en regning for varerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

23. december sidste år valgte hele 302 Rema 1000-butikker landet over at følge julens ånd og dele juleprodukter og datokritiske overskudsvarer ud til hårdt ramte danskere.

De mange varer, der egentlig skulle have været smidt ud, gik i stedet til 3000 familier, der forinden havde søgt julehjælp, men fået afslag. Det skriver Horsens Folkeblad.

Nu kan discountkæden imidlertid se frem til en regning for sin gavmildhed. Sådan lyder det fra revisionsselskabet BDO, der i sit nyhedsbrev, Depechen, sætter fokus på momsregler i forbindelse med bortgivelse af ukurante og datokritiske varer.

Ifølge Depechen venter der derfor Rema en momsregning for varerne. En regning, som forretningerne ikke havde fået, hvis de i stedet blot havde valgt at smide de datokritiske varer ud.

Det skyldes, at en butik normalt får fradrag for den moms, forretningen selv betaler, når varerne købes ind og efterfølgende smides ud, men at butikker ikke har ret til momsfradrag for varer, der gives eller doneres væk.

Det betyder i Rema 1000s tilfælde, at de mange butikker ikke kan trække momsen for indkøbet af de bortgivne varer fra i momsregnskabet. En kendsgerning som man finder meget urimelig hos BDO.

- Forhåbentlig kan Folketinget finde en anledning til at ændre reglerne, lyder det ifølge Horsens Folkeblad fra Pernille Rise, der er senior-manager hos BDO's moms-afdeling.

Hun kalder samtidig reglerne for en helt urimelig konsekvens i forhold til et initiativ, som, hun mener, alle kun kan synes godt om.

Også hos Rema 1000 er man ærgerlig over reglerne, men vil dog ikke ud med, hvor mange penge det kommer til at koste butikskæden at forære julehjælp væk.

- Men det er korrekt, at der er denne lovgivning på området, som vi naturligvis følger, siger indkøbsdirektør Anders Jensen i Reme 1000 til Horsens Folkeblad og tilføjer:

- Der skal kigges på hele området, fordi vi og andre spillere inden for detail skaber mange initiativer på madspilds-området. Lige nu er der andre, der kigger på, hvordan det løses både nu og i fremtiden. Det er vi ikke en del af, så vi afventer blot og holder fokus på købmandskabet, siger han.