To grå dunede unger har nu indledt deres rejse mod at blive flyvefærdige havørne i en rede i fuglereservatet Saksfjed-Hyllekrog på Lolland.
Onsdag slog den første unge hul på skallen, og fredag aften fulgte nummer to. Og det er en god nyhed for bestanden af havørne i Danmark, siger biolog i Dansk Ornitologisk Forening Jørn Dyhrberg Larsen.
- Det er en helt fantastisk dejlig nyhed. Vi har håbet på to unger i år, så endnu en ørn kan komme på vingerne i år til at få bestanden af havørn i Danmark på fode igen, siger han på foreningens hjemmeside dof.dk.
Sidste år kom kun en enkelt unge til verden i den videoovervågede rede, men to unger kan sikre ny viden om fugleungernes adfærd, siger biologen.
- Begge unger vil gerne fodres først, så vi kommer til at se lidt skærmydsler mellem ungerne, fortæller Jørn Dyhrberg Larsen.
Der kommer også til at være mere lyd i reden, påpeger han. For på grund af konkurrencen mellem de to vil de begge pibe højere.
For mange fugle gælder det, at der er en vis dødelighed blandt ungerne, når der er flere i reden. Men for havørnene er der som regel gode chancer for, at begge unger overlever. Samtidig er forældrene erfarne og har fået flere kuld i luften.
- Den erfaring bruger de til at sørge for, at begge unger får føde nok, og havørnene har slået sig ned i et område, hvor der er føde nok til at få to unger på vingerne, siger Jørn Dyhrberg Larsen.
Ungerne kommer ud af deres æg med en såkaldt ægtand på overnæbet, som fugle bruger til at lave hul på æggeskallen. Ægtanden falder af kort tid efter klækningen.
410 havørneunger er fløjet fra reden i Danmark, siden havørnen genindvandrede som dansk ynglefugl for knap 20 år siden, viser en optælling fra Projekt Ørn. Sidste gjaldt det hele 73 unger.
/ritzau/