Nyt dansk studie: P-piller øger risiko for brystkræft med 20 procent

Marie Vang

363 uger siden

|

07/12/2017
Indland
P-piller og anden hormonprævention øger risikoen for brystkræft markant. Det viser ny dansk forskning.
P-piller og anden hormonprævention øger risikoen for brystkræft markant. Det viser ny dansk forskning.
Et nyt dansk studie viser, at jo længere tid kvinder bruger hormonprævention, jo større er risikoen for at udvikle brystkræft. Det er det mest solide studie hidtil.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kvinder mellem 15 og 49 år der enten bruger p-piller, hormonspiral eller anden hormonprævention øger risikoen for at få brystkræft med hele 20 procent.

55 kvinder ud af 100.000 mellem 15 og 49 år, som aldrig har brugt hormonprævention, vil normalt i løbet af et år få brystkræft. Blandt kvinder der bruger hormonprævention vil det tal stige til 68 personer om året.

Studiet viser endvidere, at risikoen for at udvikle brystkræft stiger, jo længere tid kvinden bruger hormonproduktet:

- Det er første gang på verdensplan, at vi har en undersøgelse af denne størrelse, hvor vi har kunnet fastlægge risikoen for brystkræft i forhold til, hvor længe kvinden har brugt præparatet, siger seniorforfatter til studiet, professor på Rigshospitalet Øjvind Lidegaard, en af verdens førende forskere i p-pillesikkerhed til Politiken.

Efter et år med p-piller stiger risikoen med 9 procent, mens risikoen efter 10 års brug stiger med hele 38 procent.

Brystkræft er dog stadig sjældent blandt kvinder under 50 år.

5000 danske kvinder rammes hvert år af kræftformen.

Studiet viser endvidere, at der ikke er forskel på, hvilken form for hormonel prævention, man benytter:

- Og det taler i mod den gængse opfattelse af hormonspiraler. Mange tror, de kun afgiver hormoner lokalt i livmoderen. Men hormonerne fra den går også i blodet og kan påvirke brystvævet, siger Øjvind Lidegaard.

Uanset om man anvender hormonprævention eller ej, så stiger risikoen for brystkræft med alderen. Især kvinder over 40 år, skal derfor nøje overveje valget af præventionsform.

Professor Øjvind Lidegaard ønsker dog ikke at opfordre kvinder under 50 år til helt at droppe de hormonelle præventionsformer, men blot huske at vægte fordele og ulemper. Alt indebærer jo en risiko - også en tur på cyklen,  som han oplyser.

Læs også: Stort fly måtte nødlande: Passagerne havde brug for tissepause