Lærebog til statsborgerskabstest har flere fejl

admin

441 uger siden

|

10/07/2016
Flere af dem, der senest deltog i indfødsretsprøven for at blive dansk statsborger, formåede ikke at få de mindst 32 rigtige ud af 40 spørgsmål, som det kræver for at bestå. Men nu viser det sig, at lærebogen, der skal forberede folk til testen, har flere fejl. Det skriver Politiken søndag. En af fejlene drejer sig om, hvornår Danmark blev medlem af EF, Det Europæiske Økonomiske Fællesskab. Danske sange - Find tekst og melodi til de mest populære danske sange her. I lærebogen står der ifølge Politiken, at "Danmark bliver medlem af Fællesmarkedet (EF) i 1972". Men det er ikke korrekt. - Det er forkert skrevet. Hvis spørgsmålet var: "Hvornår havde Danmark den første afstemning om EF eller EU?", så var svaret 1972. - Men hvis spørgsmålet var, hvornår Danmark blev medlem af EU/EF, er svaret 1973, siger adjunkt ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet Helene Dyrhauge til avisen. Et andet sted på samme side i lærebogen står der da også forvirrende nok, at Danmark officielt trådte ind i EF 1. januar 1973. I alt har Politiken fundet deciderede fejl i tre tilfælde. På Facebook har Niels Mikkelsen, der er ekstern juralektor, pointeret de tre fejl og en række andre beskrivelser, som han finder fejlagtige. Danskundervisning - Besøg vores guide over analyser og hjælp til undervisning i dansk. - Det er prisværdigt, at der er borgere som Niels Mikkelsen, der bruger tid på at læse korrektur på materialet til indfødsretsprøven. Det ser heldigvis ud til, at det er småting, han har fundet, som ikke rokker grundlæggende ved hverken pensum eller prøven. - Men hvis der er deciderede fejl, forventer jeg, at ministeriet retter dem af sig selv, siger Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, til Politiken. Lærebogens fejl havde ikke nogen betydning for prøven, der blev afholdt i juni, da der ikke blevet stillet spørgsmål til de fejlagtige oplysninger. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til Politiken. Alligevel vækker den fejlbehæftede lærebog harme blandt flere politikere på Christiansborg. Således skriver De Radikales Sofie Carsten Nielsen på Twitter, at sagen ville være komisk, hvis det ikke var alvor for så mange mennesker: - Stop den prøve. Den er en joke! Ikke Danmark værdig. Samme sted kalder Alternativets Rasmus Nordqvist både selve prøven og forløbet omkring den "pinagtig". Sprogguide - Her finder du svære danske ord, som de fleste skriver forkert. Er det idag eller i dag feks.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Flere af dem, der senest deltog i indfødsretsprøven for at blive dansk statsborger, formåede ikke at få de mindst 32 rigtige ud af 40 spørgsmål, som det kræver for at bestå.

Men nu viser det sig, at lærebogen, der skal forberede folk til testen, har flere fejl. Det skriver Politiken søndag.

En af fejlene drejer sig om, hvornår Danmark blev medlem af EF, Det Europæiske Økonomiske Fællesskab.

Danske sange - Find tekst og melodi til de mest populære danske sange her.

I lærebogen står der ifølge Politiken, at "Danmark bliver medlem af Fællesmarkedet (EF) i 1972". Men det er ikke korrekt.

- Det er forkert skrevet. Hvis spørgsmålet var: "Hvornår havde Danmark den første afstemning om EF eller EU?", så var svaret 1972.

- Men hvis spørgsmålet var, hvornår Danmark blev medlem af EU/EF, er svaret 1973, siger adjunkt ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet Helene Dyrhauge til avisen.

Et andet sted på samme side i lærebogen står der da også forvirrende nok, at Danmark officielt trådte ind i EF 1. januar 1973.

I alt har Politiken fundet deciderede fejl i tre tilfælde. På Facebook har Niels Mikkelsen, der er ekstern juralektor, pointeret de tre fejl og en række andre beskrivelser, som han finder fejlagtige.

Danskundervisning - Besøg vores guide over analyser og hjælp til undervisning i dansk.

- Det er prisværdigt, at der er borgere som Niels Mikkelsen, der bruger tid på at læse korrektur på materialet til indfødsretsprøven. Det ser heldigvis ud til, at det er småting, han har fundet, som ikke rokker grundlæggende ved hverken pensum eller prøven.

- Men hvis der er deciderede fejl, forventer jeg, at ministeriet retter dem af sig selv, siger Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, til Politiken.

Lærebogens fejl havde ikke nogen betydning for prøven, der blev afholdt i juni, da der ikke blevet stillet spørgsmål til de fejlagtige oplysninger. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til Politiken.

Alligevel vækker den fejlbehæftede lærebog harme blandt flere politikere på Christiansborg. Således skriver De Radikales Sofie Carsten Nielsen på Twitter, at sagen ville være komisk, hvis det ikke var alvor for så mange mennesker:

- Stop den prøve. Den er en joke! Ikke Danmark værdig.

Samme sted kalder Alternativets Rasmus Nordqvist både selve prøven og forløbet omkring den "pinagtig".

Sprogguide - Her finder du svære danske ord, som de fleste skriver forkert. Er det idag eller i dag feks.