Kommune ansatte ulovligt inhabil konsulent, selvom hans firma havde rod i regnskaberne

Jesper Larsen

|

20/11/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Da Køge Kommune valgte at ansætte en ekstern konsulent i en rolle som ekspert på anbringelsesområdet, var det en klokkeklar overtrædelse af loven om inhabilitet, ifølge en ekspert. 

Samtidig skete ansættelsen trods store protester fra sagsbehandlere og forældre, der ikke mente at konsulentens firma, Social Care, leverede de ydelser og den kvalitet til kommunens sårbare unge, man burde forvente af et firma, der modtager flere millioner for arbejdet. 

Og nu viser en gennemgang af regnskaberne hos Social Care og opholdsstedet Vedskølle i Herfølge, at 'eksperten' også har store problemer med at holde orden i økonomien i de to firmaer. 

Selvom revisoren har godkendt begge regnskaber, så har det været svært at gøre det på et ordentligt oplyst grundlag, viser gennemgangen af revisorens oplysninger. 

Læs også: Kommune ansatte konsulent til at købe ydelser af eget firma

- Vi har konstateret, at Bogføringslovens krav til transaktionsspor ikke i alle tilfælde er overholdt, skriver revisoren i Social Cares regnskab under 'afsnittet supplerende oplysninger'. 

Efterfølgende konstaterer samme revisor, at firmaet bevæger sig på kanten af loven, da der er problemer med lønudbetalingerne.

- Der er i strid med Kildeskatteloven ikke angivet korrekte udbetalte honorarer, hvorved ledelsen kan ifalde ansvar, skriver revisoren i sin anmærkning. 

En stor del af Social Cares indtægter stammer fra Køge Kommune, der i år når at betale knap fire millioner skattekroner til firmaet. 

Læs også: Kommune ansatte ulovligt konsulent trods gentagne klager og indberetninger over hans firma

Det er også Social Care, der står bag opholdsstedet Vedskølle. Og heller ikke her, er der styr på regnskaberne, noterer revisoren sig, der dog har valgt at godkende det alligevel. 

Her er det beskrevet, hvordan Vedskølle bevæger sig på kanten af konkurs i 2014, hvis ikke der hurtigst muligt bliver tilført flere unge mennesker, der kan dække stedets økonomiske hul ved hjælp af de medfølgende skattekroner. 

Derudover bevæger Vedskølle Aps sig ligesom Social Care på kanten af regnskabsloven.

- Vi har konstateret, at en betydelig del af omkostningerne ikke er baseret på originalbilag. Vi henviser til Bogføringslovens krav til originalbilag, skriver revisoren. 

Det er i begge firma den samme revisor, der har revideret regnskabet, ligesom det er den samme bogholder, der styrer regnskaberne i Social Care og hos opholdsstedet Vedskølle. 

Læs også: Efter afsløring af ulovlig konsulent: Nu overvejer flere politikere en anmeldelse

Dagens.dk har været i kontakt med flere eksperter i revision, der samstemmende betegner anmærkningerne som et klart tegn på, at der er rod i regnskaberne.

Derudover noterer de sig, at det kan være svært at komme ordentligt til bunds i et regnskab, hvis ledelsen ikke er interesseret i det. 

Den pågældende bogholder, der står bag de to regnskaber, sidder desuden i bestyrelsen for både Social Care og Vedskølle Aps, ligesom hun også sad i bestyrelsen for det insolvente firma Ung & Aktiv, som Social Care blev stiftet på resterne af, og som blev drevet af Social Cares nuværende direktion, Dennis Bryde Christensen og Rasmus Bakke-Nielsen. 

- Jeg håber, at de her oplysninger giver endnu en anledning til at Køge Kommune tager sagen meget alvorligt både på administrativt og politisk niveau, siger Niels Rolskov, der sidder i Byrådet i Køge Kommune for Enhedslisten. 

- Jeg anbefaler desuden, at man udover de interne undersøgelser også ansætter en ekstern ekspert, der kan gå hele sagen igennem og belyse de regnskabsmæssige ting omkring firmaet, siger Niels Rolskov til Dagens.dk.