Efter Fødevarestyrelsen tidligere på ugen gjorde det klart, at bagerne skal skrue ned for kanelen og holde sig til EU-reglerne, har der hersket forvirring om, hvordan vi forbrugere skal forholde os til krydderiet.
Den velduftende kanel optræder mange steder i vores kost - fx i bagværk med kanel, i chai-te og i kanelsukker, som vi ivrigt drysser på risengrøden i den kommende tid.
Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med
Men hvor meget kanel, må vi egentlig få i løbet af en dag, uden det er skadeligt?
For at få svar på det spørgsmål har Dagens.dk ringet til faglig medarbejder i Fødevarestyrelsen, Birgit Christine Bønsager.
LÆS OGSÅ: EU-regler spænder ben: Nu er kanelsneglen i fare
Ifølge Birgit Christine Bønsager findes der groft sagt to slags kanel: Kassiakanel, som er den billige og mest brugte hos bagere, og ægte kanel, som er dyrere. Kassiakanel indeholder store mængder af et skadeligt stof ved navn Kumarin, og det er dette stof, EU har sat grænseværdier for. Ægte kanel indeholder meget begrænsede mængder Kumarin.
- Vi arbejder med et tolerant dagligt indtag af Kumarin, som ligger på 0,1 mg/kg kropsvægt. Det svarer til to gram kassiakanel for en voksen på 60 kg og til 0,5 gram for en treårig på 15 kilo dagligt. Dette indtag er ikke skadeligt, men det bør ikke overskrides af risiko for lever- og nyreskader, siger Birgit Christina Bønsager til Dagens.dk og tilføjer, at enkelte dage med for meget kanel ikke medfører skader.
LÆS OGSÅ: Videnskabeligt: Hvorfor kan kanel være farligt?
Hvis denne viden omsættes til friskbagte kanelsnegle eller kanelstænger, som er bagt efter bagernes foretrukne model med et højt Kumarin-indhold på 50 milligram pr. kilo bagværk, betyder det følgende:
- En fireårig på 18 kilo må spise 1/3 af en kanelsnegl på 100 gram om dagen. Mens en voksen på 60 kilo må spise 1 og en kvart kanelsnegl på 100 gram om dagen, forklarer Birgit Christine Bønsager.
Men det forholder sig helt anderledes, hvis bagerne retter sig efter den lave grænseværdi på 15 milligram Kumarin pr. kilo bagværk, som EU og Fødevarestyrelsen opfordrer til.
- Så må man spise tre gange så meget. Det vil sige, at det fireårige barn på 18 kilo må få en hel kanelsnegl på 100 gram på daglig basis, og den voksne på 60 kilo må få næsten fire kanelsnegle på 100 gram på daglig basis, forklarer Birgit Christine Bønsager.
LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen holder møde med bagere om kanelsnegle
Den indiske te, chai-te, er også leverandør af kanel. Og derfor bør man også være påpasselig med denne drik, oplyser Birgit Christine Bønsager.
- En norsk undersøgelse om kanelte viser, at fireårige børn kun bør drikke 0,6 dl kanelte pr. dag, mens niårige og 13-årige må få henholdsvis 1 dl og 1,5 dl. Voksne ligger ca. på 2,5 dl om dagen, siger Birgit Christine Bønsager.
Julemåneden er lige om hjørnet med masser af risengrød, men hvad skal man stille op med den traditionsrige spise, som går hånd i hånd med en god portion kanel?
- Risengrød spiser man primært i december og ikke hver dag året rundt, så der er ikke grund til bekymring. Men hvis man giver sit lille barn kanelsukker på havregrøden hver dag, bør man stoppe op, siger Birgit Christine Bønsager.