Hjemløse Henning: “Jeg sagde fuck hele lortet, rev postkassen ned og skred”

Ninna Andreasen

9 år siden

|

19/02/2015

Dagens topnyheder

Den 45-årige Henning Elsner har ikke noget sygesikringsbevis. Han har heller ingen fast adresse, ikke noget job og får ingen kontanthjælp.

Derimod har han sin elskede og trofaste Jack Russel Terrier Felix, en cykel med anhænger og soldrevet strøm og de penge, han kan skrabe sammen ved at sælge Hus Forbi. Han er fri.

- Når folk spørger “Hvorfor har du ikke et normalt liv?”… Hvad er der så, at komme tilbage til, og hvad er et normalt liv? Alt for ofte kan jeg læse om folk, der sætter ild til sig selv foran jobcentret eller tager en økse med på borgerservice, siger han til Dagens.dk.

Da Henning fik nok
Tilværelsen som hjemløs begyndte i 2010. Seks år forinden havde Henning Elsner købt et hus. Pludselig viste det sig, at huset havde skader og var 100 år ældre, end der stod i papirerne.

Forsikringsselskabet sneg sig ifølge Henning Elsner uden om at betale til trods for, at han havde købt en dyr ejerskifteforsikring. Sagen forløb sig over halvandet år, og i den tid tabte Henning sig 20 kilo. Livet, som han kendte, var væk.

Læs også: 40 hjemløse sov på gaden i København i seks graders frost

- Til sidst kunne jeg ikke mere. Jeg måtte væk, og jeg lå sammenkrøbet i 10 dage og overvejede hvordan jeg skulle være hjemløs. Det overvejer de færreste nok i deres liv. Jeg var meget opsat på, at jeg ikke ville ligne en bums eller sygne hen i skoven eller begynde at drikke. Jeg valgte cyklen frem for bænken, jeg fik solceller på anhængeren, så jeg kunne barbere mig, forklarer han.

Og så for der en djævel i ham.

- Jeg reddede livet ved at trække stikket. Jeg sagde “Fuck hele lortet”, rev postkassen ned og skred. Jeg var vred, men også chokeret over at være endt helt herude.

Danmark rundt på cykel
I sommeren 2011 tog han sin første tur rundt i landet på cykel. Med Felix i kurven og en cykelanhænger bagefter, drog han af sted på de danske landeveje.

- Jeg kørte i protest mod de forsikringsvilkår, jeg havde oplevet. Jeg havde en naiv tro på, at jeg kunne lave det om. Det kunne jeg ikke, og jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne cykle rundt og være sur og bitter resten af mit liv, siger Henning Elsner.

Hans oprør mod samfundet endte i BT og Aftenshowet. Siden har det udviklet sig.

Læs også: Hjemløs tigger brugte sin sidste mønt på et skrabelod: Så ændrede hans liv sig drastisk

Han har været bager det meste af sit liv og gik tidligt ud af skolen, men i 2011 begyndte han at sætte ord på sine oplevelser. I mellemtiden har han fået 15.000 kilometer i cykelbenene.

- Jeg tænkte, at det ville jeg bruge til at hjælpe nogle andre, forklarer han om skriblerierne, der siden hen er blevet til Facebook-siden “Følg en hjemløs”, der har mere end 13.000 følgere. 

Målet er at rykke fordomme.

- Der er sgu ikke nogen hjemløse, der synes, det er sjovt at være hjemløs. Det kan godt være, der er nogle, som vælger det, men det er fordi de ikke kan fungere i en bolig med de problemer de står med lige nu og her, siger Henning Elsner.

Han lægger ikke skjul på, at han mener, at sammenholdet i Danmark er ved at gå af fløjten.

Men de ting, han skriver om, har langt oftest en positiv vinkel.

- Jeg er sur på systemet, men jeg vil samtidig gerne hjælpe. Hvis jeg kan hjælpe med, at flytte nogle fordomme og være med til at tale de svages sag, så giver det at skrive mit liv indhold. Så har jeg trods alt gjort noget for samfundet og er ikke bare en bums.

Historier bliver til en bog
De fleste af historierne fra landevejen handler om den hjemløses tanker og følelser, men en del af dem er også, hvad man kunne kalde små fabler om hverdagen set fra hunden Felix’ perspektiv.

Hundens historier er Henning Elsner ved at lægge sidste hånd på, så de kan udkomme i bogform i løbet af foråret. Historierne på Facebook fortsætter dog også.

Læs også: Mand giver tigger 600 kroner og følger efter ham for at se, hvad han bruger pengene på: Resultatet giver kuldegysninger

- At have den her Facebook-side hjælper mig til at holde hovedet oven vande. De mange øjne, som hviler på mig, er en stor hjælp. De, som ligger på gaden, føler sig måske fortabte og helt alene. Når jeg skriver noget på Facebook, er der måske 100, der kommenterer. Så føler jeg mig ikke alene. Jeg har ikke brug for nær kontakt. Jeg har rigeligt i det, siger han.

Nyt perspektiv på tilværelsen
Til sommer drager Henning Elsner igen på landevejen med cyklen og Felix. Sidste sommer samlede han ind til sine hjemløse kolleger, så de kunne komme til tandlægen. 53.428 kroner blev det til.

I år skal han som avissælger ud og møde “Hr. og Fru Danmark”. Det er lidt af et grænseoverskridende projekt for en mand, som har det godt i eget selskab. Men hjælpsomheden har han oplevet mange steder.

- Det kan være svært at komme ind til helt fremmede mennesker. Jeg håber, jeg er klar til det, siger han. Faktisk vil han råde alle danskere til at trække et halvt år ud af kalenderen på et eller andet tidspunkt i deres liv og tage på landevejen. Det giver et nyt vu på tingene. - Danskerne er dybt fortvivlede over, hvor vores samfund er på vej hen. Vi snakker om sammenhold i disse dage. Sådan burde det være altid. At stå mere sammen. Når man står ude på kanten, ser man tingene på en anden måde. Men jeg skriver ikke om politik. Jeg vil bare gerne give folk en god historie, siger Henning Elsner.