Gyldne håndtryk for 220 millioner til kommunale chefer

Emil Ryttergaard

371 uger siden

|

13/10/2017
Landets kommuner har de sidste fire år brugt enorme summer på at betale fratrædelsesløn til kommunale chefer, der ikke længere er ansat.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

223 millioner kroner. 

Når budgetterne i landets kommuner og regioner skal diskuteres og nye sparekrav indføres, så fosser flere millioner kroner ud af kassen til lønudgifter. 

Men det er vel at mærke udgifter til kommunale eller regionale chefer og ledere, der slet ikke er ansat mere, viser en aktindsigt, som TV2 har fået i alle landets 98 kommuner og fem regioner i perioden fra 2014 til 2017.  

I alt er der blevet 86 millioner kroner er blevet udbetalt som bonus til kommunaldirektører, koncernchefer og ledende medarbejdere i landets kommuner og regioner. 

Derudover er 72 millioner kroner blevet udbetalt som løn til fratrådte chefer, der er blevet fyret og 66 millioner kroner til chefer, der er blevet fritstillet i periode. 

Samlet set har de offentlige pengekasser kastet næsten en kvart milliard kroner til udgifter, som borgerne ikke har fået meget ud af. 

- Et gyldent håndtryk er ikke noget, der i sig selv bringer mere service eller hjælp. Du kan jo ikke få noget som helst ekstra for de penge – du får ikke passet børn, du får ikke ældreservice, du får ikke én eneste undervisningstime mere ud af det. Det er kun noget, der kommer ned i en privat pengepung, siger Henning Jørgensen, er er professor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet til TV2. 

En af kommunerne, der har punget ud, er Holbæk Kommune, hvor der siden 2014 er blevet udbetalt 7,5 millioner kroner i løn og godtgørelse til to chefer og en leder. 

I samme periode oplevede borgerne, at der blev sparet 204 millioner kroner, og at 311 fuldtidsstillinger blev skåret væk, blandt andet cirka 47 hjemmehjælpere og 83 pædagogiske stillinger.

- Umiddelbart kunne det virke som pebernødder, men jeg ved, at der for eksempel er stillet forslag om at spare 50.000 kroner på sårplastre til de gamle, som har liggesår. Så er det ligesom, at man får sat tingene lidt i perspektiv. Så knækker filmen lidt, lyder det fra Leif Juhl, der er lokalpolitiker for Enhedslisten i Holbæk Kommune til TV2. 

Hos Kommunernes Landsforening, så mener man, at det er beklageligt, men nødvendigt at bruge de mange penge til lønudgifter, lyder det fra Michael Ziegler, der er formand for KL's Løn- og Personaleudvalg: 

- I udgangspunktet er det jo penge, som kommunerne selvfølgelig meget hellere ville have brugt på service til borgerne. Men nogle gange er det nødvendigt at afskedige en direktør i en kommune, hvis samarbejdsklimaet med kommunalpolitikerne ikke fungerer, eller man simpelthen ikke vurderer, at vedkommende er den rette til at bestride opgaven længere, skriver han i en mail til TV 2.

Hvalpen Rocco døde i frygtelig ulykke i sit hjem: Knust ejer advarer mod skjult fare