Fugleinfluenza er udbredt hos fugle i den danske natur

admin

434 uger siden

|

27/07/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ikke et særsyn, at ænder i Danmark bliver smittet med fugleinfluenza. Senest er en besætning af gråænder på Vestfyn onsdag blevet ramt af den mindre alvorlige type H7N7.

Men mens smitten holder sig til fjerkræ her i landet, udgør den en alvorlig trussel andre steder i verden. Det forklarer professor Lars Erik Larsen fra Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

- Nogle af H5- og H7-typerne kan være farlige for mennesker. Den mest kendte er nok den højpatogene H5N1. Den er ikke set i Europa i mange år.

- Men den er i Indonesien og Mellemøsten, hvor den hvert år slår hundredvis af mennesker ihjel, siger Lars Erik Larsen.

Fødevarestyrelsen oplyste onsdag, at ællinger med fugleinfluenza på en gård nær Brenderup på Fyn vil blive aflivet. Det sker for at undgå, at virusset udvikler sig til en mere alvorlig - en såkaldt højpatogen - form.

Lars Erik Larsen fra DTU formoder, at ænderne er blevet smittet af vilde fugle.

- Vi ved, at de vilde fugle har fugleinfluenza, så det er mest sandsynligt, at influenzaen stammer fra dem, siger han.

Der er dog ikke grund til at frygte, at mennesker vil blive smittet af fugle i naturen.

- Der er ikke noget, der tyder på, at denne type skulle være farlig for mennesker, siger Lars Erik Larsen og henviser til virusset, der har ramt de fynske ænder.

Ænder, der er smittet med fugleinfluenza, viser sjældent symptomer på smitte.

- Det er først, når smitten overføres til tamme fjerkræ, at der kan komme konsekvenser, siger Lars Erik Larsen.

Smitten på Vestfyn blev opdaget i forbindelse med en rutinemæssig overvågning, der bliver udført som led i den danske indsats mod fugleinfluenza.

Fødevarestyrelsen har oprettet en spærrezone i en radius på en kilometer omkring gården, hvor den smittede besætning holder til.

/ritzau/