Antallet af ulve i den danske natur er minimalt i forhold til det hidtil oplyste. Danmark er dermed formentlig langt fra tidligere omtalte scenarier om snarligt ynglende ulve i naturen.
Det fastslår forskere fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet nu på baggrund af nye dna-analyser.
De vurderer, at der i virkeligheden højst er tale om en håndfuld fritlevende ulve herhjemme. Hidtil har offentligheden fået oplyst tal på først 40 ulve og senest godt 20 fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) ved Aarhus Universitet.
Den angivelige eksplosion i antallet af vilde ulve i den danske natur har medført blandt andet en ulve-taskforce i Naturstyrelsen. Der har også været borgermøder for skræmte borgere.
Men analyser udført af Statens Naturhistoriske Museum viser kun ulve-dna med sikkerhed i under én procent af indsamlede formodede ulvelorte. Til sammenligning fandt DCE ulv i mindst 50 procent af deres tilsvarende analyser.
Ifølge de københavnske forskere har de tidligere dna-analyser forvekslet ulv med ræv.
- På grund af de mange ræve, vi fandt i prøverne, var den mest sandsynlige forklaring, at DCE oprindeligt ikke har testet prøverne for ræve-dna, siger Anders J. Hansen, som leder dna-arbejdet på ulv på Statens Naturhistoriske Museum.
- Tester man kun for hund og ulv, kan man fejlagtigt konkludere, at den dna, som ikke er hund, så må være ulv, selv om det i virkeligheden er en ræv, siger han
Et pludseligt højt antal på op mod 40 ulve i Danmark har også undret forskere i andre lande.
- De nærmeste bestande i Tyskland og det østlige Polen er heller ikke så store og har ikke lige pludselig manglet så mange individer, siger professor Carsten Rahbek fra Statens Naturhistoriske Museum, som arbejder sammen med Anders J. Hansen om de danske ulve.
Det tyske ulveregister på Senckenberg Instituttet i Tyskland har efterprøvet ulveprøver fra DCE.
- Resultaterne stemmer godt overens med vores dna-resultater om, at der kun er få sikre ulve i Danmark, siger professor Carsten Rahbek.
/ritzau/