Lovforslaget, som regeringen præsenterer mandag, kommer, efter at EU-Kommissionen i sommer rettede henvendelse til Danmark for at få renset ud i de optjeningsprincipper, som VK-regeringen i sin tid indførte for, at EU-borgere kan få dansk børnecheck.
Siden i sommer har regeringen rettet administrativt ind efter EU, men det er sket uden at fremsætte ændringerne for Folketinget gennem et egentligt lovforslag på området.
Det betyder optjeningsprincippet:
* VK-regeringen vedtog i 2010 det såkaldte optjeningsprincip, der betyder, at EU-borgere skal have arbejdet mindst to år for at få ret til fuld børne- og ungeydelse. Det gælder også børnetilskud, hvis man eksempelvis er enlig forsørger.
* Optjeningsprincippet bliver gradvist indfaset, således at man efter 6, 12 og 18 måneder henholdsvis kan få udbetalt 25, 50 og 75 procent af den fulde børnecheck.
* Efter indførelsen af optjeningsprincippet har EU-Domstolen afsagt to domme i henholdsvis 2011 og 2013. På baggrund af dommene kan Danmark ifølge regeringen ikke opretholde kravet om en vis beskæftigelses- eller bopælsperiode i Danmark, da perioder i andre lande ifølge EU skal tælles med, når optjeningsprincippet skal opfyldes. Det såkaldte sammenlægningsprincip.
* Der er omkring 1900 personer omfattet af optjeningsprincippet.
* Det vurderes at koste staten cirka 15 millioner kroner årligt at opgive optjeningsprincippet. Der udbetales børne- og ungeydelse for i alt 14,5 milliarder kroner og børnetilskud for i alt 2,5 milliarder kroner om året i Danmark.
Kilder: Skatteministeriet og Folketingets EU-oplysning.
/ritzau/