Eksorcisten Lars har set djævlen i øjnene: 'Der er åbnet til den dæmoniske verden'

Morten Larsen

9 år siden

|

02/01/2016
Den 78-årige mand lukker flere gange om ugen dæmonerne ind i sit hjem, hvor de forpinte sjæle tager plads i en sort lædersofa.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hjemme i sin bolig har Lars Messerschmidt set djævlen i øjnene.

Ondskabens mange ansigter finder vej til lejligheden i det centrale af København, hvor der mellem de fine restauranter og dyre butikker bliver taget helligt vand og kruficikser i brug for at få Satan til at slippe grebet i de mennesker, der desperat sætter sig til rette i den sorte sofa.

- Der er blevet åbnet til den dæmoniske verden, siger Lars Messerschmidt til Dagens.dk og forklarer, at ondskaben i disse år har travlt med at finde ind i sindene på danskerne.

Han er den eneste, der er autoritiseret af biskoppen til at udføre eksorcisme.

Læs også: Ny forskning: Næsten alle døende mennesker får 'besøg' af afdøde venner og slægtninge

Et stigende antal danskere har i løbet af de sidste 10 år taget kontakt til den katolske præst i et forsøg på at få bugt med det, han kalder dæmonisk aktivitet.

Portene til dæmonernes verden åbnes, når folk kaster deres nysgerrighed over clairvoyance, healing eller forskellige former for new age-fænomener, lyder det fra den travle eksorcist.

- Det er med til at åbne døren ind til det okkulte, siger Lars Messerschmidt og forklarer, at han har omkring fem-syv samtaler om ugen med mennesker, der føler sig plagede af dæmoner.

Gråzone
Hvor man i folkekirken ikke længere har ritualer for eksorcisme, så er djævleuddrivelser stadig en del af den katolske tro.

Men når Lars Messerschmidt får en opringning om mulig dæmonisk aktivit i et menneske, så er det ofte en person, der ikke har tilknytning til den katolske kirke.

- Oftest henvender personen sig selv, men af og til er det pårørerende. De forklarer, at der foregår noget ubehageligt og mystisk hos dem, siger Lars Messerschmidt.

Hvis den københavnske ekcorcist og hans to assistenter vurderer, at der er alvor i henvendelsen, så inviterer de den forpinte sjæl til en samtale.

- Det handler om at stille en diagnose ved at spørge patienten, hvad symptomerne er. Præcis som en læge, siger Lars Messerschmidt, der i samtalen skal vurdere, om der er tale om en psykisk lidelse eller egentlig besættelse.

- Det er en gråzone, da en person med en psykiatrisk diagnose samtidig kan være angrebet af dæmoner. Som ekcorcist gælder det om finde ud af, om der er tale om dæmonisk aktivitet, og at man herefter tør sætte personen under behandling, siger Lars Messerschmidt.

Han forklarer, at mange af de folk, der er plaget af dæmoner, har traumatiske livsforløb i bagagen med eksempelvis seksuelle misbrug, alkoholisme eller vold i hjemmet.

- De er sårede sjæle, hvilket ofte kan være en adgang for dæmonerne, siger Lars Messerschmidt.

En vigtig del af katolicismen handler om skriftemålet, der er samtaler mellem en præst og de mennesker, der føler trang til at bekende deres synder, og som præsten på Guds vegne kan tilgive.

I sofaen i lejliheden kan tilgivelse også være med til at få dæmonerne til at slippe deres tag. Tilgivelse har ifølge eksorcisten to sider: Du tilgiver dem, der har gjort dig ondt og Gud tilgiver dig, når du har gjort noget ondt.

- Hvis du tilgiver den person, der har gjort noget ondt mod dig, så sker der næsten øjeblikkeligt et mirakel. Bagefter prøver jeg at se, om dæmonernes angreb er blevet svækket ved tilgivelsen, siger Lars Messerschmidt.

Det er dog lang fra altid, at tilgivelsen er nok til at fjerne det onde, og så må der tages andre metoder i brug.

Sober gyserfilm 
I 1973 vakte filmen 'Eksorcisten' opsigt, og kritikerne kunne ikke blive enige om, hvorvidt den var god eller ej.

Gyseren har med tiden opnået status som en klassiker, og de fleste filmelskere kan for deres indre blik frembringe synet af den 12-årige pige Regan, der fra sin sygeseng spreder skræk og rædsel i familiens hjem ved at ændre udseende og udvise en meget aggressiv adfærd.

Hverken en læge eller psykolog kan finde ud af, hvad der er årsag til pigens uhyggelige forvandling, og derfor kontakter den desperate mor en katolsk præst, der har erfaringer med eksorcisme, og som bevæbnet med en kors bevæger sig ind på barneværelset.

Lars Messerschmidt kalder filmen for 'ret sober' og forklarer, at han selv tager et velsignet kors og vievand i brug for at finde ud af, hvorvidt gæsten i sofaen er ramt af dæmoner.

- Jeg beder personen tage mit kors i hånden, og så holder jeg øje med reaktionen. Folk kan finde på at knuge korset til sig og kysse det. Andre forklarer, at de har lyst til at smide det, hvilket er et symptom på, at der er dæmoner, siger Lars Messerschmidt.

I sådanne tilfælde er det nødvendigt at foretage en eksorcisme af en eller anden art, forklarer han.

Dæmonuddrivelsen foregår ved en speciel befrielsesbøn, hvor præsten i Guds navn befaler dæmonen til at forsvinde.

Det er langt fra altid, at dæmonen bare fordufter af sig selv uden en kamp.

- Det er almindeligt at dæmonen giver sig fysisk til kende i et eller andet omfang. Dæmonen kan f.eks. tale og kigge ud gennem øjnene på personen, siger Lars Messerschmidt.

- Af og til bliver personen kastet hen ad gulvet, og der er eksempler på, at dæmonerne fysisk maltrakterer en person, men det er sjældent. Den slags voldsomme reaktioner har jeg dog ikke oplevet hos mig selv, men andre steder, siger han.

Selv om Lars Messerschmidt i løbet af de sidste 10 år har udført flere og flere eksorcismer, så glæder han sig over, at området ikke længere er så tabubelagt som tidligere.

- Det er kun godt, da mange mennesker har lidt under, at de ikke har kunne tale med andre om det, siger Lars Messerschmidt.

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler: