Direktør: Tænk hvis vi havde samme omsorg for kontanthjælpsmodtagere som boligejere

Nils Würtzenfeld

395 uger siden

|

25/04/2017
Vi bekymrer os foruroligende lidt om fattigere danskere, mener vicedirektør på Københavns Universitet Kim Brinckmann og kritiserer velfærdssamfundets udvikling.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fortællingen om det danske velfærdssamfund skrives bedst i datid.

Det skriver Kim Brinckmann, vicedirektør på Københavns Universitet, mandag i et debatindlæg i Politiken.

Heri kritiserer han mange danskeres mentalitet og den drejning, som det danske velfærdssamfund har taget.

Kim Brinckmann mener nemlig, at flere danskere efterhånden kun er sig selv nærmest, efter at vi over flere årtier har sikret os goder som børnepasning, ældreomsorg, uddannelsestilbud, hospitaler og a-kasser.

Goder som tidligere udsprang af værdier omhandlende solidaritet, fællesskab og tryghed, men som i dag bliver taget for givet og kun illustrerer, at datidens politiske visioner i dag er realiseret til overflod.

- Tilbage i velfærdstid handlede de vigtige politiske spørgsmål om folkepension, almennyttige boliger og løn under barsel. I dag er topskatteprocenten et kabinetsspørgsmål, og skat på ejerbolig et kardinalpunkt for enhver regering, skriver Kim Brinckmann i sit debatindlæg i Politiken.

Han mener samtidig, at der tilsyneladende ikke længere findes en større mening med det velfærdssamfund, vi ellers påstår, at vi holder så meget af. 

Ifølge Kim Brinckmann handler velfærd og velstand ikke længere om at komme flest muligt til gode. Tværtimod. 

- Fortsættelsen af velfærdsmiraklet ligner et nøjeregnende overflodssamfund med ondt i anstændigheden. Det lille hus er blevet stort og ligner i øvrigt sommerhuset til forveksling. Bilen er blevet til to i dobbeltcarport. Farvefjernsynet er blevet til fladskærme i samtlige rum samt et virvar af tablets. De seks ferieuger er under pres, fordi vi skal bade på Maldiverne, mens skituren går til Alperne og smutturen til London og Paris, skriver han.

Kim Brinckmann peger særligt fingre af boligejerne og de politikere, der hellere vil tilgodese disse frem for folk i nød.

- Tænk, hvis vi nærede samme omsorg for kontanthjælpsmodtagere. Men det gør vi langtfra. I et bredt flertal i Folketing og befolkning er der enighed om, at der skal være rigtig lavt til kontanthjælpsloftet, forklarer han i Politiken.

Samtidig slår han fast, at sådan må det nødvendigvis være i et samfund, ’hvor meldingen om, at antallet af fattige er fordoblet siden 2002, mødes med et skuldertræk og en efterfølgende diskussion om målemetoder.’

Læs også: Advarer bilister efter mange alarmopkald: Pas på efter klokken 21