Når årets sidste julepakker er sendt af sted i de seneste dage, så er det sandsynligvis sket ved en postskranke i et supermarked, tankstation eller kiosk. Med kun fem tilbage er de klassiske posthuse blevet en sjældenhed i Danmark.
Posthusene er lukket og flyttet ind i butikkerne, fordi kundernes behov har ændret sig, lyder det fra Post Danmark.
- Danskerne bruger i dag oftest posthuse til at hente pakker. Når vi lægger posthuset i et supermarked, så kan man typisk hente sin pakke fra klokken 08 om morgenen til klokken 20 om aftenen.
- Det betyder meget længere åbningstid, end vi selv har kunnet tilbyde, og åbent både lørdag og søndag, Morten O. Nielsen, kommunikationschef i Post Danmark.
I løbet af de seneste fem år er Post Danmark gået fra at drive knap 100 posthuse til nu kun fem, som alle ligger i Hovedstadsområdet. I 2015 er 16 posthuse lukket. Det samme kan ske for de sidste fem, hvis muligheden opstår.
- Det er ikke noget mål i sig selv for os at have posthuse i egen drift. Vores mål er at give kunderne den bedste tilgængelighed, siger Morten O. Nielsen.
Siden 2010 er antallet af posthuse i ekstern drift - altså postskranker hos supermarkeder, tankstationer eller kiosker - gået fra 627 postbutikker i 2010 til omkring 1115 postbutikker i år.
Læs også: Postkunder skaber omsætning i købmænd og supermarkeder
Samtidig er antallet af selvbetjente pakkebokse steget fra 100 til 475.
Ifølge Morten O. Nielsen har der gennem tiden været reaktioner på lukningen af posthuse.
- Men vores undersøgelser viser, at kundernes tilfredshed i et område stiger betydeligt, når det er gjort, siger han.
Når et posthus er lukket for at rykke ind i en butik, er det sket efter loven om virksomhedsoverdragelse, og en del af postmedarbejderne er derfor flyttet med.
For medarbejdere har omstillingen været stor, fortæller Eigil Johannesen, fællestillidsrepræsentant for HK'erne i Post Danmark.
- Det er klart, at når man går fra at være medarbejder på et posthus til at være medarbejder i en butik med andre forretningsområder som grønt, kiosk og så videre, så kræver det selvfølgelig tilvænning, siger Eigil Johannesen.
Ifølge Eigil Johannesen er omkring 200-300 medarbejdere blevet afskediget efter lukning af posthuse i løbet af de seneste ti år. Andre har taget imod frivillig fratrædelse eller er gået på pension.
/ritzau/