Dagens helt: Signe og hendes hold hjælper hundredevis af fattige danske børn

K P

10 år siden

|

12/11/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En pose pebbernødder til julehyggen eller en gammel Postmand Per-bil er ønsker, der ikke er til at opfylde for mange danske familier her op mod jul.

Det erfarede Signe Giøe Bitsch, da hun for nogle år siden læste en artikel, der handlede om fattige, danske børn. Hendes umiddelbare reaktion var, at det da ikke kunne passe, at der sad børn i Danmark, der ikke havde salt til et æg, mens familier i hendes omgangskreds havde kælderen fyldt med gammelt legetøj og klæder, som ungerne var vokset fra. Det beretter hun til Dagens.dk.

Derfor startede hun Facebooksiden “Julehjælp”, der indsamler ønsker fra fattige danske familier, og forsøger at matche ønskerne med det aflagte legetøj, bedre stillede familier oftest har i kælderen og på loftet.

Sådan fungerer indsamlingen
Facebooksiden indsamler ønskesedler fra fattige danske familier. Formålet er, at dem, der liker siden (pt ca. 18.000), kan se sedlerne og vurdere, om de vil være med til at opfylde børnenes ønsker til jul. Signe Giøe Bitsch fortæller til Dagens.dk, at ønskerne ofte går lige i hjertet, fordi historien bag er rørende:

- Det første år, vi startede, kontaktede en kvinde os. Manden var gået fra hende, og de havde tre børn, og hun var gravid med den fjerde.  Hun havde ingenting. Hun var så glad og rørt over, at der var mennesker, der ville hjælpe hende. Det gav hende modet til at komme videre. De gav hende troen på, at folk ville hende det godt trods alt. Der er mange af de her sager. Halvdelen af dem, tænker man bare hmm…., siger Signe Giøe Bitsch til Dagens.dk

Læs også: 13.000 flere fattige børn i Danmark

Beskedne ønskesedler
Ofte lyder familiernes og børnenes ønskerne på julegodter eller aflagt legetøj eller makeup. Noget, de fleste godt kan undvære - og måske endda bruge som en mulighed for at få ryddet ud i gemmerne.

- Nogle børn ønsker sig selvfølgelig tablets eller lignende, men sådan er det jo. Uanset, om børn er rige eller fattige, ønsker de sig det samme som andre børn. Jeg ønskede mig en hest hele min barndom, men jeg fik den aldrig. Det er ikke bestillingssedler, men det er okay at ønske, siger Signe Giøe Bitsch.

Familier har ikke råd til varmeregningen
Nogle af historierne, holdet præsenteres for er skrækkelige.

- Der var en sidste år, som søgte julehjælp, hvor vi erfarede, at familien fik lukket for varmen, og det var lige op til jul. Det gør man altså ikke i et hjem med børn, fortæller Signe Giøe Bitsch.

Familierne er flove over situationen, hvor de beder om hjælp.

- Dem, der søger om hjælp, er ofte forældre, der er syge, og andre, faktisk mange, har store medicinudgifter til børn. Der er nogen, der sidder for et rådighedsbeløb hvor jeg tænker, at det kan man ikke leve for. Derudover skal de have tøj til deres børn. Det er folk, der har brug for det, understreger Signe Giøe Bitsch.

Læs også: Mand topper Rihannas ønskeliste til jul

Må sige nej til nogle børn
Det første år kom der 35 familiers ønskesedler, og ønskerne kom fra tilsammen 75 børn. I år vurderer Signe Giøe Bitsch, at siden kan kapere 300-400 ønskesedler fra ca. 1.000 børn.

Mange må de sige fra overfor, fordi de frivillige, der forsøger at matche ønskesedlernes indhold med givernes tilbud om hjælp ellers bliver overbebyrdet. Sidste år arbejdede de seks frivillige om natten op mod jul, for at nå at opfylde ungernes og familiernes største ønske om en normal jul.

- Der er cirka 12 frivillige, der sidder og svarer folk. De gør en fantastisk indsats. De bruger så meget tid og engagement, og det er frivilligt. De får ikke noget for det. Det tager lang tid at få sluttet en sag og gøre det med hjerte. Vi forsøger at sikre at alle børn får to gaver. Det er lykkes indtil nu. Med mindre det er helt umulige ønsker, siger Signe Giøe Bitsch.

Hvis du gerne vil hjælpe, kan du like eller finde Facebooksiden "Julehjælp" her.

Læs også: Kunde efterlader tjener i chok: Giver ekstremt generøs og uventet gave