Alkohol er involveret i to ud af tre alvorlige trafikulykker i nattetimerne, viser en ny rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, skriver Jyllands-Posten.
15 procent af alle ulykker på de danske veje sker om natten, men det er 20 procent af ulykker, hvor en eller flere personer dør, der sker om natten.
Og alkohol spiller en overraskende stor rolle, fortæller Mette Fynbo, formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.
- I en stor del af de ulykker, vi har undersøgt, har det vist sig, at føreren havde en promille på mellem 1 og 2 - og nogle endda over 2,0.
- Både de påvirkede trafikanter - og deres omgivelser - burde ikke have været i tvivl om, at de ikke var i stand til at køre bil. Alligevel gjorde de det og udsatte dermed både sig selv og andre for fare, siger hun til Jyllands-Posten.
I omkring halvdelen af spritulykkerne var der indikationer på, at føreren havde et alkoholmisbrug eller var afhængig af narko.
Derfor foreslår kommissionen, at man i fremtiden tvinger dømte spritbilister til at få en alkolås i deres bil, så bilen slet ikke kan køre, hvis føreren har drukket alkohol.
Det forslag får støtte både hos politiet og i Rådet for Sikker Trafik.
- Alkolåse burde kunne anvendes over for flere tusinde danske bilister. Når folk bliver stoppet med alkohol i blodet, kan det være starten på en social deroute. Hvis de erkender, at de har problemer, og man giver dem en chance med en alkolås, kunne man måske i stedet hjælpe dem ud af et misbrug, siger dokumentationschef Jesper Sølund i Rådet for Sikker Trafik til Jyllands-Posten.
Siden april har spritbilister kunnet få en mindre strafnedsættelse ved at montere en alkolås i deres bil. Kun syv har sagt ja.
I Sverige fik 3256 bilister sidste år en alkolås.
/ritzau/