Den unge kvindes historie får lige nu stor opmærksomhed på sociale medier, efter at Dagens.dk har beskrevet, hvordan Sabrina Beltran skal kæmpe med myndighederne for at få permanent opholdstilladelse.
En kamp, som endnu ikke er vundet.
Læs artiklen her: 19-årige Sabrina skal udvises: Jeg er pæredansk, men det mener systemet ikke
Efter en række afslag fra Udlændingestyrelsen, er hun bekymret for, hvad der vil ske, når hendes midlertidige opholdstilladelse udløber næste år.
Ifølge Helle Holm Thomsen, som er advokat hos Advokatkompagniet, er det Sabrina Beltrans pause fra uddannelsen som social- og sundhedshjælper, der gør, at hun er kommet i klemme i systemet.
Når man er mellem 18 og 19 år, så gælder der nogle særligt lempelige regler, hvor man ikke skal opfylde beskæftigelseskravet om tre års fuldtidsarbejde eller fem års deltidsarbejde.
- Men så skal man have været under uddannelse eller i ordinær beskæftigelse siden afslutningen af folkeskolen og indtil ansøgningen om permanent opholdstilladelse, forklarer Helle Holm Thomsen.
- Hvis hun har taget et sabbatår eller en pause fra sin uddannelse, så ryger hun over på de almindelige regler, som er sværere at opfylde.
Sabrina Beltrans pause fra sit studie betyder altså, at hun skal opfylde nogle andre krav for at få permanent ophold, som ikke er helt nemme for en 19-årig at opfylde. Herunder beskæftigelseskravet om tre års fuldtidsarbejde.
Da hun har brugt en del år på at uddanne sig, så er der endnu lang vej, før hun kan efterleve betingelsen om beskæftigelse.
Advokat Helle Holm Thomsen forklarer, at Sabrina Beltran kan søge om at forlænge sin midlertidige opholdstilladelse, indtil hun opfylder kravene.
- Så vil hun formentlig få permanent opholdstilladelse, siger hun og tilføjer, at Sabrina Beltran dog skal være klar over, at reglerne ændrer sig hele tiden.
- Reglerne giver et rigtig træls vakuum for nogle, fordi de hele tiden bliver lavet om. Man halser hele tiden efter at opfylde betingelserne, men de ændrer sig år for år.
Helle Holm Thomsen forventer, at der er en markant stramning af reglerne lige om hjørnet.
- Fordi vi har fået ny regering. Jeg har en forventning om, at vi kommer tilbage på samme niveau som før 2011, hvor reglerne var meget strammere med pointsystem og mange afslag.
Flere har fået pas ved en fejl
Sabrina Beltran fik udstedt et dansk pas som 15-årig, som siden blev taget fra hende og destrueret.
- Det har vi set før. Det er ikke den første sag, jeg har set, siger Helle Holm Thomsen og tilføjer, at hun ikke forventer, at Sabrina Beltran ender med at blive udvist.
- Det kunne jeg ikke forestille mig, når hun er født i Danmark og har forældre her.
Men hvorfor personer, som er født og opvokset i Danmark og ikke har tilknytning til deres forældres hjemland, overhovedet skal igennem en årelang kamp for at få lov til at være her, er det op til andre at svare på.
Justitsministeriet har ikke ønsket at kommentere sagen.
Udlændingestyrelsen skriver i en mail til Dagens.dk, at Sabrina Beltran 'blot skal søge om en ny forlængelse':
- Sabrina Beltran er født i Danmark, og hun har en opholdstilladelse, der giver hende ret til at bo i Danmark. Hun har fået to afslag på permanent ophold, og hun har fra starten fået sin opholdstilladelse forlænget. Det viser også, at hun har ret til at være her.
- Hendes baggrund gør, at en sådan opholdstilladelse også kan forventes forlænget fremover. På nyidanmark.dk kan hun læse om betingelserne for permanent ophold, og hun kan altid indgive en ansøgning, når hun vurderer, at hun opfylder betingelserne. Når hendes aktuelle tilladelse udløber, og hun fortsat ikke mener at kunne få permanent ophold, skal hun blot søge om en ny forlængelse. Hvis hun er i tvivl om noget, kan hun altid henvende sig til os, siger souschef Helle Randrup.
Sabrina Beltran er uforstående over for forklaringen fra Udlændingestyrelsen.
- De får det til at lyde som om, at de har informeret mig om hele processen, men det har de slet ikke. Jeg synes, at svarene er overraskende, når jeg ikke selv har hørt de ting fra dem, selvom jeg har henvendt mig flere gange.
- Hele situationen er uretfærdig. De burde kigge på reglerne, så de ikke går ud over sådan nogen som mig. Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, der står i denne her situation, siger hun.
Læs også
Influenza - Sygdommen rammer os alle før eller siden. Her kan du læse om symptomer og hvad du kan gøre.
Tinnitus - Det kan være meget ubehageligt at have tinnitus eller susen for ørerne, men der findes en simpelt trick, der kan fjerne den generende høje lyd på kun et minut.
Pigenavne - Danske pigenavne følger ofte trenden i samfundet. Mange navne navne kommer og går, mens andre navne aldrig går af mode