60-årige Ulla har skæv rygsøjle og er syg med Parkinsons - kommunen vil have hende i arbejde

Kristine Bugbee

398 uger siden

|

02/06/2017
Indland
Ulla Astrups rygsøjle vælter 42 grader til højre øverst og 21 grader til venstre forneden. Foto: Ulla Astrup / privat
Ulla Astrups rygsøjle vælter 42 grader til højre øverst og 21 grader til venstre forneden. Foto: Ulla Astrup / privat
Ulla Astrups ryg er skæv, og hun har haft sygdommen Parkinsons i 10 år. Men hos jobcentret i Struer Kommune er vurderingen, at hun skal være til rådighed for arbejdsmarkedet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det gjorde hendes mand Erling Astrup så harm, at han skrev om parrets frustrationer på Facebook. Opslaget er delt mere end 11.000 gange.

- Kan det virkelig være rigtigt, at kommunen behandler min kone på den måde? Jeg synes, det er nedladende og uværdigt, fortæller Erling Astrup til Dagens.dk.

Erling og hans kone Ulla, der bor i den lille by Hjerm i Struer Kommune, er kommet på kant med byens jobcenter.

Den 22. april i år gik Erling Astrup på facebook og skrev et opslag om parrets frustrationer. Siden har Erling Astrup lagt løbende opdateringer på Facebook om sagens udvikling, og i løbet af ugen har de lokale medier taget historien op.

- Mine kone er 60 år og har haft Parksinson-sygdom i 10 år, hvilket blandt andet har gjort, at hendes rygsøjle vælter 42 grader til højre øverst og 21 grader til venstre forneden. Derfor gnider det nederste ribben mod hoftebenet med samme smerte, som havde man brækket et ben, skriver Erling Astrup i sit facebookopslag, som er blevet delt mere end 11.500 gange.

Ifølge Erling Astrup fik hans kone anbefalet et korset af en læge, som skal søges gennem kommunen, indtil Ulla Astrup kan blive opereret i september.

- Da jobcentret hørte dette, mente de, at hun i så fald ville kunne arbejde efter en operation, slutte med sygedagpenge og komme i jobafklaring, skriver Erling Astrup.

Ulla Astrup har været på sygedagpenge i to år, og jobafklaring betyder, at hun skal på kontanthjælp og være til rådighed for arbejdsmarkedet. Men den vurdering er det rene vanvid, mener parret. Ulla Astrup har i årevis haft store smerter på grund af sin sygdom, hukommelsessvigt og er langsom i sine bevægelser, fortæller de.

Ifølge Erling Astrup har hans kone tidligere været opereret for forsnævring af rygkanalen, og lægen der foretog operationen mente ikke, at der kunne gøres mere ved sygdommen, men lægen mente, at Ulla ville kunne opereres for rygskævhed. En anden læge så en mulighed for at operere for smertelindring, fortæller Erling Astrup på Facebook.

- Det så jobcentret så som en uenighed mellem to læger! Mandag den 24 april var vi på jobcentret for at mødes med et rehabiliteringsteam, der skal lægge en plan for, at hun kan komme i job hurtigst muligt. Ulla dømmes nu til minimum 2 års jobafklaring, ingen pension før efter en operation, og hun fratages retten til efterløn efter mange års indbetaling, skriver ægtemanden.

Ulla Astrup fortæller til Dagens.dk, at hun er rystet over beskeden fra jobcentret:

- Jeg sidder med en fornemmelse af, at det er et råddent samfund, vi lever i. Jeg synes, vi er blevet behandlet skidt. Det gør ikke sygdommen bedre, når man bliver kørt langt ned psykisk. Jeg er næsten pensioneret, inden jeg kan sendes ud og arbejde. Hvorfor ikke lade mig gå på pension og så lade dem, der kan og vil, arbejde, siger hun.

Skjern Kommune vil og kan ikke kommentere enkeltsager til pressen, men centerchef René Geisler udtaler til Dagbladet Holsterbro-Struer, at borgere, der er utilfredse med konkrete afgørelser, bliver informeret om deres klagemuligheder og kan anke afgørelsen til Ankestyrelsen.

Erling Astrup mistænker kommunen for at spekulere i kassetænkning.

- Hvis min kone er i jobafklaring, får kommunen tilskud fra staten, men hvis hun får førtidspension, skal kommunen selv betale, siger han.

Det har ikke været muligt at få bekræftet, om dette skulle være tilfældet i Ulla Astrups sag.

Den massive opbakning på Facebook har dog givet ægteparret en følelse af ikke at sidde alene med deres frustration. Senest har sagen også fået politisk opmærksomhed i lokalområdet.

Anna Maria Brix, der er løsgænger og medlem af Struer Kommunes økonomi- og arbejdsudvalg siger til Dagbladet Holsterbro-Struer:

- Jeg har ikke personligt været inde i sagen, men når jeg kigger på hende, synes jeg overhovedet ikke, der kan være tvivl om, hvor mange smerter hun har. Jeg fatter ikke, at en familie skal ydmyges, og at hun skal ydmyges ved at stå i Dagbladet med den ryg. Jeg synes, man skal række dem en hånd. 

Socialdemokraten Niels Viggo Lynghøj udtaler til samme avis, at han også synes, det virker grotesk.

- Hvis det forholder sig sådan, som det er beskrevet, så virker det altså noget ejendommeligt, at hun skal igennem en arbejdsprøvning. Noget tyder på, at man(jobcentret) har været lidt for emsig i denne sag, siger han.

På Erling Astrups Facebook kan man følge sagens udvikling.